Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ungaria adoptă o nouă Constituţie ultraconservatoare

parlament-budapesta.jpg

Parlamentul de la Budapesta.Reuters/Bernadett Szabo

Constituţia Ungariei a fost modificată. Parlamentul a adoptat luni o nouă Constituţie ultraconservatoare, cu 262 de voturi pentru, 44 împotrivă şi o abţinere, potrivit rezultatului oficial al votului. Noua constituţie, care poartă marca premierului conservator Viktor Orban, va modifica profund sistemul politic al Ungariei. Opoziţia cataloghează schimbarea drept un 'puci' constituţional.

Noua Constituţie are la bază un proiect ultraconservator al premierului Viktor Orban, cu referiri la Dumnezeu şi la familia tradiţională.

În preambulul său, plin de formule care ţin de un patos istoric, creştin şi naţionalist, noua Constituţie promite să ocrotească "unitatea spirituală şi intelectuală" a naţiunii maghiare, "ruptă în mai multe părţi în timpul furtunilor istoriei", notează AFP.

Opoziţia consideră însă că această Constituţie încalcă libertăţile fundamentale şi constituie în special un mijloc pentru ca premierul să consolideze puterea sa şi a partidului său.

După votul din Parlament, preşedintele Legislativului, Laszlo Kover, a vorbit despre "un moment istoric. Textul recunoaşte creştinismul ca bază a civilizaţiei noastre, dar Constituţia garantează libertatea morală", a subliniat el, înainte de a le cere deputaţilor să intoneze imnul naţional ungar.

Documentul a primit votul Parlamentului fără probleme în condiţiile în care partidul lui Viktor Orban, Fidesz, şi aliaţii săi dispun de o majoritate de două treimi în Parlament.

Noua Constituţie a fost aprig contestată atât de opoziţie cât şi de oganizaţii feministe, de apărare a drepturilor omului şi asociaţii de apărare a drepturilor homosexualilor. Mai multe proteste au avut loc la Budapesta în ultimele zile, manifestanţii criticând proiectul de Constituţie pe care l-au catalogat drept 'discriminator' şi 'antidemocratic'.

De altfel, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, aflat în vizită luni la Budapesta, i-a cerut lui Viktor Orban să accepte 'sfatul' altor organisme precum ONU şi Consiliul Europei, amintind 'îngrijorările internaţionale'.

În continuare,  noua Constituţie va fi semnată luni, în a doua zi de Paşte, de preşedintele Pal Schmitt, un apropiat al lui Viktor Orban, urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2012.