Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ungaria, aliata României în drumul spre Schengen

euro-steag.jpg

Ungaria susţine România în drumul către Schengen.

Budapesta nu renunţă la ideea ca România şi Bulgaria să adere la Spaţiul Schengen în prima parte a anului 2011. Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes a declarat, marţi, 11 ianuarie, că preşedinţia ungară a UE este conştientă de dificultăţile parcursului de aderare a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, dar va face tot ceea ce este posibil pentru a sprijini integrarea celor două.

Oszkar Fuzes rămâne ferm pe poziţii : "Sper că în timpul preşedinţiei ungare, România şi Bulgaria vor deveni membre ale Spaţiului Schengen".

Diplomatul nu spune clar ce înseamnă că Ungaria va face tot ceea ce este posibil, dar el insistă pe această idee : "Vă asigur că Ungaria va folosi toate mijloacele posibile", pentru ca România şi Bulgaria să intre în Schengen în mandatul preşedinţiei ungare a Uniunii Europene, adică în primele şase luni ale acestui an. Ţinta României este luna martie.

Schengen

Oszkar Fuzes, ambasadorul Ungariei la Bucureşti

AscultăDownload

Aderarea la Schengen

Teodor Baconschi, ministru de Externe

AscultăDownload

"Orice nerealizare legată de extindere sau aderare este un eşec, dar nu va fi eşecul preşedinţiei ungare şi nici al României, ci al întregii Europe", crede ambasadorul ungar la Bucureşti.

Oszkar Fuzes a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă de presă, în care a prezentat priorităţile preşedinţiei ungare a UE. La eveniment a participat şi ministrul de Externe, Teodor Baconschi. El declară că România cere corectitudine în evaluarea sa pentru aderarea la Schengen, întrucât şi-a asumat "cu deplină responsabilitate" acest obiectiv şi a depus eforturi consistente pentru securizarea frontierei externe a UE.

"România ar trebui evaluată în mod corect, potrivit aceloraşi reguli care au fost aplicate statelor care au aderat anterior la Spaţiul Schengen. Ceea ce cerem noi este corectitudine. Avem încredere în continuarea sprijinului preşedinţiei ungare în această privinţă", spune şeful diplomaţiei române.

Ministrul de Externe declară că există vulnerabilităţi în tot Spaţiul Schengen : "Vulnerabilităţi există în tot Spaţiul Schengen, deci nu este o construcţie perfectă. Pe toată frontiera sudică a UE pătrund în număr important imigranţi clandestini din Africa de Nord, din Orientul Mijlociu. Este, cred, în interesul celor 27 să îmbunătăţească acest sistem prin cooperare, să schimbe experienţe, să folosească într-adevăr SIS, care a fost creat în acest scop şi să gestionăm împreună. Este un efort colectiv şi trebuie să vedem cum îmbunătăţim de jur-împrejurul Europei acest sistem".

Teodor Baconschi mai precizează că în acest moment Bucureştiul nu ia în calcul o eventuală separare de Bulgaria în drumul către Spaţiul Schengen : "După cum ştiţi, cele două state sunt cuplate în acest proces. Nu luăm, deocamdată, în calcul nici o altă ipoteză".