Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ungaria caută preşedinte

Preşedintele Ungariei, Pal Schmitt, a demisionat, pe fondul scandalului privind retragerea titlului de doctor. "În situaţia actuală, persoana preşedintelui creează diviziuni din cauza cazului plagiatului şi, în acest caz, îmi închei activitatea de preşedinte", a declarat Schmitt în Parlament.

 

Schmitt, în vârstă de 69 de ani, argumentase până acum că acuzaţiile de plagiat care îl vizează nu au nicio legătură cu activitatea sa de preşedinte. Joia trecută, titlul său de doctor fusese retras pe fondul acuzaţiilor de plagiat. Senatul Universităţii Semmelweiss din Budapesta i-a retras la 29 martie titlul de doctor preşedintelui ungar, calificând drept "plagiat" teza sa pe tema istoriei Jocurilor Olimpice, susţinută în urmă cu 20 de ani. Senatul şi-a justificat decizia afirmând că "teza de doctorat nu răspunde metodelor ştiinţifice, nici etice". Săptămânalul ungar HVG a prezentat la începutul lui ianuarie pasaje din teza lui Pal Schmitt, ce par o traducere a textului în franceză al unui expert bulgar, Nikolai Gheorghiev: "Preluarea muncii bulgarului Gheorghiev pe 180 de pagini din cele 215 ale tezei lui Pal Schmitt, ridică suspiciuni de plagiat".

Alianţa de guvernământ formată din Fidesz şi creştin-democraţi în Ungaria i-a cerut premierului Viktor Orban să nominalizeze un nou preşedinte al republicii la 16 aprilie, după o coordonare adecvată, a declarat luni seara liderul grupului parlamentar al Fidesz, Janos Lazar. Explicând decizia, Lazar a declarat că după demisia lui Pal Schmitt, partidele de guvernământ s-au consultat cu opoziţia şi au conchis că Ungaria are interesul absolut de a avea un nou preşedinte cât mai repede posibil şi candidatul să fie selectat cu circumpsecţia de rigoare.Parlamentul Ungariei a acceptat demisia preşedintelui Pal Schmitt. Decizia a fost luată cu 338 de voturi pentru, cinci împotrivă şi şase abţineri. Atribuţiile prezidenţiale vor fi preluate temporar de preşedintele Parlamentului, Laszlo Kover.

În lumea politică, ultimul mare scandal de plagiat în cazul unei teze de doctorat l-a constrâns pe creştin-democratul german Karl-Theodor zu Guttenberg să demisioneze în 2011 din funcţia de ministru al Apărării. Karl-Theodor zu Guttenberg era la acel moment cel mai popular politician german, a recunoscut "greşeli grave" în redactarea tezei sale de doctorat, dar a negat plagiatul.  Universitatea din Bayreuth, care îi acordase titlul de doctor în drept în 2007, i l-a retras imediat. Karl-Theodor zu Guttenberg a demisionat nu doar din postul de ministru, dar şi din cel din deputat, care îi garanta imunitatea parlamentară.