Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ungaria preia președinția UE

budapesta-parlament.jpg

Parlamentul Ungariei

Ungaria a preluat la 1 ianuarie 2011 președinția rotativă a Uniunii Europene. Budapesta urmează Belgiei la șefia forului european. Printre prioritățile președinției ungare se numără guvernanța economică și politica energetică.

Corespondentul RFI la Budapesta, Laszlo Bihari

După întrevederea cu premierul Ungariei, Jose Manuel Baroso, președintele Comisei Europene a declarat că în jumătatea de an a președinției ungare, Uniunea Europeană va demara cel puțin două reforme vitale : guvernanța comună economică, adică elaborarea cadrului juridic al controlului financiar al bugetelor naționale, prin care se vor examina la nivel comunitar, înainte de adoptarea lor în Parlamentele naționale bugetele țărilor membre, precum și punerea bazelor mult-întârziatei politici energetice comune.

Premierul Viktor Orban a adăugat la acestea prioritățile președinției ungare : parteneriatul oriental, finalizarea negocierilor de aderare ale Croației, acceptarea în Spațiul Schengen a României și Bulgariei, strategia pentru integrarea rromilor. Budapesta mai dorește să se progreseze în mod efectiv și în construirea macro-regiunii Dunărea, în stabilizarea țărilor din Balcanii de Vest, prin noi acorduri bilaterale, în politica demografică, în recunoașterea diversității culturale și lingvistice.

După cum se vede, mai toate prioritățile maghiare se referă la flancul central-est-european și la vecinii din Est ai UE. Deoarece peste șase luni, președinția Uniunii Europene va fi preluată de Polonia, Viktor Orban și omologul său polonez, Donald Tusk, la Varșovia, au vorbit despre anul 2011 ca despre anul Europei Centrale, atunci când au convenit să coordoneze și armonizeze prioritățile maghiare cu cele viitoare poloneze.

Se știe, însă, că UE traversează poate cea mai gravă criză din istoria sa. Atenția Comisiei Europene și liderilor marilor state determinante pentru politica europeană se concentrează mai degrabă pe axa Nord-Sud, decât pe cea Est-Vest.

Pe de altă parte, Budapesta are serioase probleme de credibilitate la Bruxelles, care privește cu reticență sau chiar cu obiecții de fond politica economică ”neortodoxă” și limitarea competențelor instituțiilor autonome ale democrației, practicată de Guvernul de la Budapesta.

În orice caz, ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi se declară a fi optimist : Budapesta deși debutează în acest rol va face față cu cinste delicatelor manevre de mediere și conciliere și va infirma acele critici, care spun că extinderea spre Est a UE a fost prematură și nepregătită.