Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ungaria respinge prin referendum taxele impuse de Guvern

200803-3262.gif

Ungaria respinge prin referendum taxele impuse de Guvern

Electoratul ungar a respins printr-un vot zdrobitor de 80 % şi o participare record de peste 50 % în cadrul referendumului de duminică iniţiat de opoziţia de dreapta - taxa pentru consultaţia medicală, taxa pentru spitalizare şi taxa pentru înscrierea în învăţământul superior. Cele trei taxe amintite au fost elemente ale programului de reformă şi asanare bugetară a guvernului Gyurcsany. Executivul socialisto-liberal promovează din 2006 o politică de severe restricţii bugetare şi reformă a marilor sisteme de redistribuţie pentru a se conforma criteriilor de convergenţă la moneda comună europeană.

După referendum, premierul Gyurcsany a declarat că guvernul se va supune întocmai voinţei populare şi va anula taxele în chestiune, adăugând că oamenii au ascultat de vocea portofoliului lor şi că rezultatul nu este o înfrângere a stângii şi nu va duce la căderea guvernului, ci el este un fruct al politicii egoiste de moment.

Viktor Orban, liderul dreptei a calificat rezultatul drept o victorie a poporului, care şi în cursul unui ciclu legislativ şi-a putut impune voinţa faţă de guvernanţi. Orban a chemat la un nou referendum vizând retragerea noii legi a sănătăţii, care prevede crearea de case de asigurare medicală cu participarea de 49 % a capitalului privat.

Referendumul privitor la taxele medicale şi şcolare a fost calificat de numeroşi analişti şi observatori politici drept o manifestare a demagogiei sociale şi populismului, drept un moment de criză a democraţiei parlamentare indirecte, creând un precedent periculos, în cazul în care orice măsură impopulară a guvernului ar putea fi amendată prin sufragiul popular direct.

Budapesta, Laszlo Bihari

3/11/2008;11.20h