Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ungaria, trasă de urechi de Barroso

orban.jpg

Ungaria, trasă de urechi de Barroso. REUTERS/Laszlo Balogh

Se pare că asistăm la o nouă rundă în  meciul dintre Uniunea Europeană și premierul maghiar Viktor Orban. După ce iniţial a refuzat aderarea la pactul de stabilitate bugetară, mai apoi a condiționat aderarea de votul Parlamentului, acum în cursul negocierilor preliminare de la Budapesta cu FMI și Comisia Europeană pentru un nou credit a înaintat Parlamentului un proiect de lege, care în opinia Băncii Centrale Europene lezează grav independența Băncii naționale. Ca răspuns, comisarul european Olli Rehn a decis să întrerupă negocierile.

Corespondentul RFI la Budapesta, Laszlo Bihari

În presa ungară a filtrat scrisoarea președintelui Jose Manuel Baroso, în care acesta îl ”sfătuiește cu cea mai mare insistență” pe premierul ungar să amâne ratificarea a două legi organice, una din ele fiind tocmai cea referitoare la Banca națională.

Totodată, îi atrage atenția lui Viktor Orban că – în ciuda retoricii sale din ultima vreme - dificultățile actuale ale economiei ungare sunt efectul primordial al deciziilor și măsurilor interne, deși nu neagă impactul turbulențelor din zona euro.

Epistola lui Barroso este interpretată de presă, analiști și opoziție ca un fel de ultimatum adresat premierului ungar, la care se adaugă cele trei condiții preliminare expuse de delegația FMI-UE, filtrate de asemenea în presă, și anume: prezervarea independenței Băncii naționale,retragerea proiectului de lege vizând naționalizarea pensiilor private obligatorii și – nu în ultimul rând -, creditul oferit este unul stand by și nu unul de ipprecauție. Ori acest din urmă credit implică condiții și controale perioadice severe.

În acest cadru Orban ar pute fi constrâns să abandoneze politica sa economică neortodoxă, ce a stîrnit atîta contrarietate la Bruxelles și Washinton: suprataxarea băncilor și a altor întregi sectoare economice, convertirea creditelor în devize în credite în forinți cu mult sub nivelul cursurilor oficiale, naționalizări și renaționalizări, etc.

În presă sunt vehiculate informații potrivit cărora Uniunea europeană ar fi intrat deja în contact cu unii lideri ai Fidesz, partidul lui Orban, pentru o eventuală schimbare de premier.

Se evocă în acest context cazul premierilor Papandreu și Berlusconi, eliminați rapid de UE, în caz de forță majoră. Comentatorii remarcă că însăși condițiile puse de FMI și Comisia europeană sunt de așa natură ca acestea să nu poată fi acceptate de Orban, fără renegarea aproape totală a crezului său politic.

În momentul de față, surse guvernamentale neagă orice analogie cu Berlusconi, subliniind majoritatea stabilă de două treimi din Parlament și intenția fermă a premierului de a-și duce până la capăt politica. Însuși Orban a confirmat intenția sa de adoptare a legilor incriminate. Se pare că el este dispus totuși la a face o concesie: modificarea proiectului de lege privind Banca națională luând în considerare obiecțiile de la Bruxelles.

 

 
Laszlo Bihari, Budapesta