Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Unificarea opoziţiei, o etapă importantă în evoluţia crizei siriene

asad-0.jpg

Presedintele sirian Bachar el-Assad. DR

Opoziţia siriană face mari eforturi, sub presiune internaţională, de a se unifica şi de a crea un organ reprezentativ. Aceasta ar putea deveni o etapă importantă în evoluţia crizei siriene.

O reuniune a mai multor grupuri de rebeli şi opozanţi are loc în acest moment la Doha, capitala statului Qatar, sub egida Ligii Arabe, în speranţa constituirii unui organ reprezentativ pentru toţi sirienii şi toate grupările rebele şi insurecţionale care se opun regimului încarnat de preşedintele Bachar al-Assad. Pînă acum comunitatea internaţională a avut ca interlocutor aşa-numitul Consiliu Naţional Sirian, care a fost însă criticat serios de occidentali, în special de americani, pentru lipsa sa de reprezentativitate. La Doha se află în prezent în jur de 400 de delegaţi care au ales deja o direcţie de 41 de membri care la rîndul ei trebuie să-şi desemneze biroul executiv.

Atît ţările arabe cît şi occidentalii se tem de un scenariu catastrofă, altfel spus de o implozie brutală a regimului fără nici o structură alternativă capabilă să preia puterea. Bachar al-Assad nu dă încă semne că ar fi pe marginea prăpastiei, dar evenimentele nu evoluează în favoarea sa. Numărul sirienilor care se refugiază în ţările din jur creşte. ONU anunţă că numai în ultimile 48 de ore 11 000 de sirieni au trecut frontierele în Turcia, Iordania şi Liban. Din surse ale presei turce se mai afirmă că un mare grup de ofiţeri ar fi dezertat noaptea trecută, mai precis 26 de ofiţeri dintre care doi generali şi 11 colonei.

In Turcia, în Iordania şi Liban se formează în paralel o masă de refugiaţi susceptibilă să alimenteze rîndurile Armatei siriene libere, care şi ea încearcă să se reorganizeze. Sefii ei militari pretind că au în subordine 70 000 de oameni, cifră greu de verificat însă. Cum astăzi este zi de rugăciune, diverse manifestaţii au loc în Siria, şi s-ar părea că opozanţii îl ironizează copios pe Bachar al-Assad care continuă să se agaţe de putere. El a declarat recent că nu-şi va părăsi ţara şi că este decis să trăiască şi să moară în Siria. Cu siguranţă că rebelii şi opozanţi preferă a doua variantă, şi oricum resping total propunerea preşedintelui de rezolvare a crizei prin alegeri libere, o idee strălucită dar care i-a venit preşedintelui Bachar al-Assad, în mod ciudat, exact acum cînd se află sub presiune militară.