Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Unirea Principatelor Române : discursuri patriotice după 150 de ani

200901-9357.jpg

Unirea Principatelor Române : discursuri patriotice după 150 de ani

România are nevoie de o clasă politică ce trebuie să sacrifice
interesele de grup în favoarea românilor. Iată ce spune preşedintele
Traian Băsescu, prezent sâmbătă, 24 ianuarie, la Iaşi, unde s-a
sărbătorit împlinirea a 150 de ani de la Unirea Principatelor.

România are nevoie de o clasă politică ce trebuie să sacrifice interesele de grup în favoarea românilor. Iată ce spune preşedintele Traian Băsescu (audio), prezent sâmbătă, 24 ianuarie, la Iaşi, unde s-a sărbătorit împlinirea a 150 de ani de la Unirea Principatelor.
Şeful statului spune că valorile de la 1859 trebuie asumate şi de oamenii politici de acum. "Astăzi, românii au nevoie de o clasă politică ce trebuie să sacrifice interesele de grup în favoarea naţiunii. Este nu doar credinţa mea, ci apelul meu către clasa politică. Ceea ce trebuie să înţeleagă politicienii este că nimeni nu poate fi mai presus de lege", apreciază preşedintele.
"Vă cer să privim în istorie, să privim actele de bravură ale poporului şi să refuzăm pe oricine crede că nu suntem un popor puternic. Resping ideea că România este o ţară care trebuie condusă de alţii. Această ţară trebuie condusă de propriul ei popor. România este o ţară care trebuie ascultată de politicieni şi care poate deveni extrem de puternică", crede şeful statului.
Cu această ocazie se ridică intrebarea : sunt românii patrioţi ? Istoricul Zoe Petre (audio) crede că da, însă precizează că retorica patriotică a fost alterată de-a lungul timpului.
Pe lângă Traian Băsescu, la ceremoniile din Iaşi au mai participat şeful Senatului, Mircea Geoană şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Premierul Emil Boc s-a aflat la Cluj. (CR - 24 ian. 09;12.20h)