Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Unirea Republicii Moldova cu România "nu este un subiect ce merită discutat acum"

unirea-republicii-moldova-romania-nu-este-subiect-ce-merita-discutat-acum.jpg

Nicolae Timofti, candidat la preşedinţia Republicii Moldova

Candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană la funcţia de preşedinte, Nicolae Timofti, susţine că unirea cu România nu este un subiect ce merită a fi discutat în prezent. Ba mai mult, cele două state nu sunt pregătite să facă acest pas.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Şeful Consiliului Superior al Magistraturii, Nicolae Timofti, consideră că România nu este gata să primească acum o ţară atât de săracă, precum Republica Moldova. "Astăzi nu trebuie să discutăm subiectul unirii, dar asta nu înseamnă că generaţiile viitoare nu trebuie să abordeze această temă. Deocamdată avem o ţară care trebuie păstrată, dezvoltată, avem o istorie, Constituţie. Trebuie să construim acest stat pe adevăr şi nu pe minciună", a declarat candidatul la preşedinţie, în cadrul primei apariţii la postul public de televiziune.

Deşi se declară pro-european, Nicolae Timofti afirmă că politica externă moldovenească ar trebui să se dezvolte şi în direcţia vestică şi în cea estică. "Ţările mari trebuie să promoveze o politică mare, ţările mici trebuie să promoveze o politică deşteaptă", a conchis candidatul.

Referindu-se la conflictul transnistrean, şeful Consiliului Superior al Magistraturii a subliniat că problema poate fi soluţionată doar prin dialog. Candidatul la fotoliul de preşedinte şi-a exprimat dorinţa de se a întâlni cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, pe care nu îl cunoaşte personal, dar despre care are impresii bune.

Dacă va fi ales preşedinte, Nicolae Timofti a declarat ca va efectua prima sa vizită oficială la Bruxelles, "pentru a demonstra partenerilor de peste hotare că totuşi, criza politică din Republica Moldova poate fi depăşită".

În contextul boicotării alegerii preşedintelui de către Partidul Comuniştilor, Nicolae Timofti a menţionat că îşi doreşte să aiba o întrevedere cu liderul comuniştilor, Vladimir Voronin. "Locul Opoziţiei este în Parlament, nu în stradă. Voi opta pentru modificarea legii cu privire la Opoziţie. Aceasta are scopul de a disciplina şi responsabiliza pe viitor partidele aflate în Opoziţie", a mai declarat Nicolea Timofti la Moldova 1.

La Chişinău, vineri, 16 martie, va fi organizat un nou scrutin prezidenţial. Singurul candidat înscris în cursă este magistratul Nicolae Timofti, propus de Alianţa pentru Integrare Europeană. Tot pentru vineri, Partidul Comuniştilor a anunţat proteste de amploare. Pentru a preveni eventuale provocări şi altercaţii violente, instituţiile de menţinere a ordinii publice vor lua măsuri sporite de securitate, la indicaţia premierului Vlad Filat.

 
Chişinău, Valeria Viţu, despre alegerile prezidenţiale din Republica Moldova