Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Uniuea Europeana încearcă sa găsească o soluție la ieșirea din criza

200806-5273.jpg

Uniuea Europeana încearcă sa găsească o soluție la ieșirea din criza

Reuniți la Bruxelles joi si vineri, șefii de stat si de guvern din Uniune Europeană vor încerca sa găsească o soluție la criza provocata de NU-ul irlandez spus Tratatului de la Lisabona. Potrivit unor surse franceze, tara care va deține președinția UE începând cu întâi iulie, liderii europeni vor indemna statele membre sa continue ratificarea tratatului. Până azi, 19 state l-au ratificat. Daca la sfarsitul anului, 26 din cei 27 îl vor fi ratificat, europenii spera ca irlandezii sa organizeze un nou referendum, mai ales ca exista precedente. Pentru a intra in vigoare, Tratatul trebuie ratificat de toate statele UE, iar liderii europeni sperau ca acest lucru sa se întâmple pînă la începutul lui 2009. Prezent la Bruxelles, prim ministrul irlandez Brian Cowen a cerut «timp» spunand ca este prea devreme pentru a gasi o solutie. «Referendumul a fost organizat in urma cu doar sapte zile» a spus el. "Decizia irlandezilor trebuie respectata. De-abia mai tariziu vom putea lucra pentru a gasi o solutie".

Tratatul de la Lisabona simplifica functionarea institutiilor europene, măreste aria domeniilor unde deciziile sunt luate cu majoritate si nu prin unanimitate, da personalitate juridica Uniunii Europene si creează functii noi in cadrul UE cum ar fi un Presedinte si un Reprezentant pentru Politica Externa.

In cadrul summit-ului de la Bruxelles, cei 27 vor discuta si despre problemele de actualitate cu care se confrunta europenii: creșterea preturilor petrolului si a produselor alimentare. Comisia Europeana ar putea autoriza statele UE sa acorde ajutoare excepționale sectoarelor lovite de criza ( pescuitul, agricultura, transporturile,industria chimica si industria auto ). Conditia impusa va fi ca acesta masuri sa fie «temporare» si bine delimitate in asa fel incit sa nudauneze concurentei .

(LN/Bruxelles - 6/19/2008;14h00)