Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Uniunea Europeana a amanat semnarea acordului politic intermediar cu Serbia

200802-2502.jpg

Uniunea Europeana a amanat semnarea acordului politic intermediar cu Serbia

Uniunea Europeana a ales sa amane semnarea acordului politic intermediar cu Serbia, Comisia Europeana nu si-a ascuns insa dezamagirea fata de piedicile puse acestui acord de catre unii din politicienii sârbi.

Comisarul european pentru extindere Olli Rehn si Presedintia Slovena a Uniunii Europene au anuntat miercuri amânarea semnarii acordului politic intermediar cu Serbia, cu toate ca s-ar putea vorbi pur si simplu despre o anulare.

Olli Rehn nu si-a ascuns dezamagirea fata de atitudinea unor politicieni sârbi care, a spus el, ignora vocea poporului ce s-a exprimat duminica clar in favoarea integrarii europene.

El a mai spus ca Primul Ministrul sarb Vojislav Kostunica insusi i-a cerut in urma cu un an sa perspevereze in a ajuta Serbia pe calea europeana si ca acum Primul Ministrul «isi ia cuvântul inapoi».

Acum Kostunica vorbeste despre un santaj european prin care s-ar oferi Serbiei relatii cu Bruxellul in schimbul renuntarii la provincia sepratista Kosovo.

«S-ar zice ca unii politicieni vorbesc despre divort inaintea casatoriei», a spus Rehn miercuri, vizibil frustrat de atitudinea nationalista a unei parti din coalitia de guvernare.

Bruxellul ramâne insa la dispozitia Serbiei când aceasta va fi gata sa semneze si, mai mult, chiar Acordul de Stabilizare si Asociere , pentru moment blocat, poate fi pus pe masa in curând deoarece, spune Olli Rehn, Belgrad este foarte aproape de o cooperare deplina cu TPI de la Haga.

UE programase semnarea acordului intermediar cu Serbia pentru data de 7 februarie la Bruxelles dar ministrul sârb al integrarii europene nu a primit mandat din partea guvernului pentru acest act politic.

El era imputernicit sa semneze doar mult mai importantul acord de Stabilizare si Asociere care nu a mai putut fi oferit pentru moment Serbiei deoarece ea nu coopereaza pe deplin cu TPI de la Haga, adica nu l-a predat pe criminalul de razboi Ratko Mladic.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles

2/6/2008;15.00h