Universitatea Bucureşti: Plagiat în cazul Victor Ponta

victor-ponta.jpg

Universitatea Bucureşti: Plagiat în cazul Victor Ponta

Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat . Este concluzia la care a ajuns vineri Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti, ceea ce l-ar putea lăsa pe premier fără titlul de doctor. O treime din lucrare a fost copiată, "prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele".

Preşedintele Comisiei, profesorul Marian Popescu, a declarat că membrii Comisiei de Etică nu s-au pronunţat în legătură cu conţinutul tezei de doctorat a lui Victor Ponta susţinută în 2003, ci în legătură cu forma şi a vizat nerespectarea regulilor de citare.

Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti a hotărât că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiată, "prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele".

Verdictul Universităţii Bucureşti în cazul Ponta: Plagiat!

Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică

AscultăDownload

În raport sunt scoase în evidenţă "locurile foarte multe din teză unde s-a copiat şi în ce fel s-a copiat", Comisia de Etică explicând că această copiere a fost făcută "prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri, sau prin inversare unor blocuri de text în raport cu sursele, dar şi prin preluarea fără note de subsol a unor bucăţi de text, ceea ce arată că autorul a văzut măcar cum se citează corect".

Comisia îşi exprimă în acest context şi dubiile privind modul în care a fost coordonată această lucrare.

Rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, a declarat că poate retrage diploma de doctorat a premierului Victor Ponta doar dacă Ministerul Educaţiei îşi dă acordul, întrucât aceasta este conferită în urma unui ordin al ministerului.

Este o decizie politică, a reacţionat premierul Victor Ponta după aflarea verdictului într-o declaraţie pentru agenţia Mediafax.

Potrivit acestuia, singura hotărâre recunoscută în acest caz este cea a Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică (ANCS). Amintim, această comisie a stabilit , joi, că nu este vorba despre plagiat.

"Potrivit Legii educaţiei fãcută de domnul Funeriu, singura decizie recunoscută este cea a Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică, ANCS. Acea comisie s-a pronunţat definitiv, ieri, şi decizia ei arată că nu există plagiat. Facultatea de Drept a refuzat să încalce legea, iar ce se decide azi este o decizie politică, dovadă că nu am fost chemat niciodată să-mi exprim un punct de vedere.

Atenţie! Este singura dată când nu am fost chemat, iar această comisie nu a funcţionat până acum niciodată. Este o comisie ad-hoc făcută special pentru mine", a spus premierul Victor Ponta.

Anterior, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare  a stabilit că lucrarea de doctorat a premierului este un plagiat de tip "copy-paste".

În acest context, ministrul educaţiei Ecaterina Andronescu spunea că în cazul în care se va confirma verdictul de plagiat, sancţiunea poate ajunge până la desfiinţarea şcolii de doctorat.

Victor Ponta în dialog cu jurnalistul de la El Pais

AscultăDownload

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta spunea într-un interviu pentru publicaţia spaniolă El Pais că în cazul în care acuzaţia de plagiat este confirmată de comisia abilitată legal să se pronunţe în acest caz, el îşi va da demisia.

Componenţa Comisiei de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti:

  • Preşedinte: profesorul Marian Popescu, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

  • Profesorul Dumitru Sandu, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială

  • Profesorul Ionel Lazanu, Facultatea de Fizică

  • Profesorul Cristian Mărunţeanu, Facultatea de Geologie şi Geofizică

  • Profesorul Vasile Preda, Facultatea de Matematică şi Informatică

  • Profesorul Tudor Roşu, Facultatea de Chimie

  • Prof Anca Sârbu, Facultatea de Biologie

  • Profesor Sterea Tache, Facultatea de Teologie Ortodoxă

  • Profesor Liliana Zaharia, Facultatea de Geografie

 
Politologul Alina Mungiu-Pippidi, despre cazul Ponta