Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UPDATE Sancţiuni extinse împotriva Iranului şi Siriei

drapelul-iranian-una-ferestrele-ambasadei-londra-foto-reuters.jpg

Drapelul iranian, la una din ferestrele ambasadei de la Londra. Foto: Reuters

UPDATE Miniştrii europeni de Externe au extins joi după-amiază sancţiunile împotriva Iranului din cauza programului său nuclear controversat, adăugând 180 de companii şi oficiali. Reuniţi la Bruxelles, miniştrii au convenit să continue „sancţiunile puternice” suplimentare împotriva unor noi sectoare, „inclusiv cel al energiei”, a precizat un diplomat. În prezent, Uniunea Europeană a îngheţat deja activele a sute de companii iraniene şi aplică din iulie 2010 o interdicţie de noi investiţii în sectorul petrolier şi al gazelor. Tot joi, miniştrii europeni de Externe au decis să înăsprească sancţiunile economice împotriva Siriei, având ca ţintă principală sectorul finanţelor, al petrolului şi gazelor.

La nivel global, programul nuclear iranian a făcut deja obiectul a patru serii de măsuri economice şi financiare adoptate de ONU din 2007. Acestora li se adaugă sancţiunile adoptate separat de occidentali, care merg chiar mai departe de cele ale ONU.

Guido Westerwelle: Trebuie secate sursele financiare ale Iranului

Şefii diplomaţiei britanice şi germane, cel puţin, sunt decişi să izoleze financiar regimul de la Teheran. În cadrul unei întrevederi pe marginea reuniunii miniştrilor de externe ai Uniunii Europene de joi - , reuniune dedicată dosarului nuclear iranian -, William Hague şi Guido Westerwelle pledau pentru „intensificarea presiunilor economice asupra Iranului”. „Trebuie secate sursele financiare ale Iranului”, declara şeful diplomaţiei germane.

Aşa cum s-a aşteptat, la reuniune s-a decis îngheţarea conturilor altor 143 de societăţi iraniene şi ale altor 37 de persoane. Opiniile liderilor europeni sunt încă împărţite când vine vorba de un eventual embargou petrolier sau de îngheţarea conturilor Băncii Centrale a Iranului, nota joi dimineaţă France Presse. Franţa, Marea Britanie, Germania şi Suedia înclină să sprijine un astfel de embargou petrolier, respins însă de ţări care depind masiv de importurile petroliere din Iran.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei britanice a condamnat din nou atacul asupra ambasadei Marii Britanii de la Teheran, calificat drept „o gravă încălcare a Convenţiei de la Viena”, care reglementează relaţiile diplomatice la nivel internaţional.

Între timp, şi Teheranul a ameninţat Marea Britanie cu „măsuri reciproce”, după ce Londra a dispus închiderea ambasadei Iranului din capitala britanică. Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe a calificat drept „precipitată” decizia Guvernului britanic de a cere diplomaţilor iranieni să părăsească ţara.

Marea Britanie a anunţat că va închide ambasada de la Teheran şi va dispune închiderea ambasadei Iranului la Londra, la o zi după devastarea Cancelariei misiunii britanice din Teheran.

Oficialul de la Teheran a declarat că evenimentul a fost imprevizibil şi s-a petrecut din cauza furiei câtorva manifestanţi împotriva atitudinii britanice faţă de Republica islamică. „Agresorii vor răspunde pentru actele lor în faţa justiţiei iraniene”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe.