Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Uşa dintre PDL şi PNL, ferecată cu multe chei

"Uşa dintre PDL şi PNL nu e doar închisă, ci şi ferecată cu multe chei. Costurile alianţelor cu PC şi PSD vor fi mari pentru liberali. Alianţele din Opoziţie sunt o şansă pentru PDL să construiască în mod credibil şi coerent o opţiune de dreapta. În tenis, câştigi anumite puncte pe greşelile adversarului, dar nu câştigi tot meciul pe greşelile adversarului. Nu există un adversar atât de prost, încât să dea toate mingile în fileu". Aceste declaraţii au fost făcute la RFI de euro-parlamentarul PDL, Cristian Preda.

Rep : Cum priviţi mişcările din ultima vreme din sânul Opoziţiei ?

C.P. : Din perspectiva PNL, eu cred că este o decizie mai rea, cu consecinţe mai proaste, decât propunerea pe care acelaşi partid a făcut-o în 1992, ca Regele să devină preşedinte. Aşa cum atunci, această propunere i-a costat rămânerea în afara Parlamentului şi acum costurile vor fi mari.

Cât priveşte alianţa cu PSD, cred că ACD a ales să fie actorul secund într-o combinaţie politică. Nu ştiu dacă PSD avea nevoie de sprijin în acest moment. Vom vedea ce efecte va avea asta asupra electoratului de stânga. E posibil ca oamenii de stânga din România să fie nemulţumiţi că PSD se grăbeşte să ia în barca proprie PNL-ul.

Pe de altă parte, am remarcat retorica folosită aici şi de Ponta şi de Antonescu, o retorică potrivit căreia se face o alianţă stânga-dreapta, chipurile, pentru ca ulterior, după victoria preconizată, fiecare partid să-şi asume propria identitate. Asta e ca şi cum ai spune că de-abia după divorţ începe adevărata viaţă, adică te căsătoreşti, uitând ceea ce eşti şi după divorţ va începe o adevărată viaţă, fiecare va exista ca personalitate. E o retorică puţin strâmbă, în opinia mea.

 

Rep : Are PDL motive de îngrijorare, după aceste alianţe din Opoziţie ?

C.P. : Nu cred că trebuie să ne speriem în PDL de această alianţă, dimpotrivă, trebuie să o privim cu luciditate, ca o şansă, pentru unii nesperată chiar, e o şansă să construim credibil şi coerent o opţiune de dreapta. Asta nu înseamnă că trebuie să încercăm să salvăm toate trompetele care se afirmă în spaţiul public şi toţi rataţii şi toţi falimentarii, pe care ar trebui neapărat să-i aducem sub o umbrelă. Dimpotrivă, eu cred că avem şansa să construim un partid coerent şi credibil, mobilizând oamenii care cred în eficienţa privatului, cei care lucrează în mediile private, cei care ştiu că motorul dezvoltării e acolo. Trebuie să-i recuperăm de asemenea pe cei care în sectorul public sunt oameni competenţi, sunt oameni care mizează pe autonomie şi nu pe o asistenţă perpetuă.

Insist asupra nevoii ca noi să facem un efort. Faptul că există acest culoar liber la dreapta nu înseamnă că suntem automat de dreapta. În tenis, câştigi anumite puncte pe greşelile adversarului, dar nu câştigi tot meciul pe greşelile adversarului. Nu există un adversar atât de prost, încât să dea toate mingile în fileu. Greşelile adversarului nu ne asigură nouă nici o identitate clară, nici cu atât mai puţin victoria.

 

Rep : Credeţi că este închisă definitiv uşa dintre PNL şi PDL ?

C.P. : Se spune că nu trebuie să spui niciodată nu. Cred că pe termen scurt, uşa nu e doar închisă, ci ferecată cu multe chei.

 
Cristian Preda, intervievat de Cosmin Ruscior