Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


PE va impune sancţiuni automate ţărilor zonei euro

parlamentul-european.jpg

Parlamentul European

Deputaţii europeni sunt aproape de a găsi un compromis cu statele membre privind introducerea de sancţiuni automate în Pactul de stabilitate al zonei euro.

Un comitet de conciliere între Parlamentul European şi Consiliul de miniştri, statele membre, petrecut în această săptămână a arătat posibilitatea unui acord important.

Cele două instituţii negociază de câteva luni forma finală a aşa numitului « pachet de şase măsuri », menit să întărească supravegherea bugetară şi fiscală în zona euro. Parlamentul îşi doreşte ca acest nou instrument să nu fie doar un braţ corectiv al arhitecturii zonei euro ci şi un organism preventiv, dotat cu posibilitatea de a introduce sancţiuni automate.
 
Sancţiunile , mustrare, amendă sau suspendare din instituţiile financiare europene, s-ar aplica ţărilor al căror deficit public depăşeşte în mod constant pragul de 3% din PIB şi a căror datorie publică nu este ţinută sub control.
Această descriere ne duce cu gândul la Grecia, ea este într-adevăr motivul pentru care pachetul celor şase măsuri este pe cale să fie creat. 
 
Unele state membre ezită însă să aplice de manieră automată sancţiunile dar după cum se vede în ultimele zile această ezitare tinde să dispară. Iar în paralel, Comisia Europeană, care joacă un rol de observator în negocierile amintite, forţează discret mâna capitalelor europene.
 
Joi 8 septembrie, Comisia spunea că prioritatea momentului este de a găsi un acord final şi de a implementa noile măsuri de consolidare a supravegherii fiscale şi bugetare.  Ea încercă astfel să respingă într-un mod elegant diferite idei mai radicale care vin pentru moment din Germania şi mai ales din Olanda. Cea din urmă propune ca un nou organism european de supraveghere să fie creat, acesta având posibilitatea să-i retragă unei ţări nedisciplinate apartenenţa la zona euro.
 
În baza actualului Tratat comunitar, cel de la Lisabona, decizia de a primi o ţară în zona euro este irevocabilă, spune Comisia Europeană. Dar şi aici intervine o discuţie întrucât se pune din ce în ce mai clar problema modificării Tratatului astfel încât ieşirea unei ţări din zona euro să fie posibilă.  
La Bruxelles, aceste idei sunt luate cu mare prudenţă. Parlamentul este pe cale de a se bucura de victoria pe care o va obţine poate în curând privind sancţiunile automate iar Comisia spune că mai bine ne vedem de treaba de care ne-am apucat deja.