Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Va primi Mubarak azil în Germania?

Potrivit revistei germane „Der Spiegel“ autocratul egiptean ar putea să se stabilească în R.F.G. Unii politicieni ai coaliţiei de guvernare, creştin-democrat/liberală, agrează ideea. "Avem nevoie de o tranziţie paşnică în Egipt. Dacă Germania va putea să aibă o contribuţie constructivă, în plan internaţional, atunci ar trebui să-l primim pe Hosni Mubarak“a declarat vicepreşedintele grupului parlamentar creştin-democrat Andreas Schockenhoff citat de revista "Der Spiegel".

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

O declaraţie asemănătoare a făcut, potrivit aceleaşi revistei, şi Elke Hoff, expertă pentru probleme de securitate în cadrul Partidului Liberal:

"Aş saluta plecarea grabnică a lui Mubarak, dacă acest pas va contribui la stabilizarea situaţiei din Egipt.“

Zvonurile s-au înteţit că Mubarak ar putea să vină în Germania pentru un tratament medical urmînd ca apoi să primească azil politic. Întrebat ce este real în toate aceste speculaţii, purtătorul de cuvînt al guvernului, Seibert, a spus în faţa presei că nu există în acest sens „nicio cerere oficială sau neoficială“.

„Din cauza aceasta nu există niciun motiv ca guvernul german să se ocupe ipotetic de această chestiune.“

O explicaţie tot atît de înţepată a oferit şi ministrul federal de externe, Guidu Westerwelle, într-un interviu difuzat de canalul 2 al televiziunii publice (ZDF): „Nu particip la astfel de speculaţii, ceea ce poate să-nţeleagă oricine.“

Că există şi alte păreri în sînul partidelor care fac parte din coaliţia guvernamentală creştin-democrat/liberală a demonstrat preşedintele comisiei parlamentare pentru politică externă, creştin-democratul, Ruprecht Polenz. Acesta a explicat într-un interviu acordat postului naţional de radio (Deutschlandradio Kultur) că „problema“ egipteană s-ar putea relaxa dacă Mubarak s-ar retrage de la putere, fără a-şi da demisia.

În acest caz nu ar intra în vigoare mecanismul constituţional, care prevede ca după demisia preşedintelui în următoarele 60 de zile trebuie să aibă loc alegeri. „Asta este situaţia constituţională în Egipt şi asta ar oferi facilităţi forţelor vechiului regim şi Fraţilor musulmani.“

Se ştie că Mubarak nu stă bine cu sănătatea. Deja la începutul anului trecut s-a tratat într-o clinică germană din Heidelberg, unde a fost operat. Preşedintele a lăudat atunci modul în care a fost tratat.

Numeroase ziare din Germania au criticat atitudinea guvernului, cerînd să se distanţeze de regimul egiptean şi să sprijine fără reticenţe opoziţia democratică. La întrebarea de ce nu face guvernul de la Berlin acest pas, ministrul de externe, vizibil iritat, a spus în interviul televizat că cei 30 de ani de cînd se află la putere Mubarak trebuie priviţi diferenţiat.

„Nu poate fi ignorat rolul constructiv al Egiptului în procesul de pacificare a Orientului Apropiat. Cine face aşa ceva, simplifică lucrurile şi adoptă o poziţie ipocrită. De aceea vreau s-o şi spun. În acelaşi timp e adevărat că acum trebuie să ne situăm, ca democraţi, de partea democraţilor şi forţelor democratice.“

 Pentru tot mai mulţi politicieni germani ideea acordării de azil lui Mubarak este o soluţie acceptabilă pentru rezolvarea crizei egiptene. Astfel, deputatul european Elmar Brok a cerut în ziarul „Frankfurter Rundschau“ ca executivul federal să-i semnaleze discret preşedintelui egiptean că poate să vină în Germania.

Potrivit revistei „Der Spiegel“ au şi avut loc discuţii confidenţiale pe această temă cu spitale germane care ar fi dispuse să-l primească pe Mubarak. 

 
William Totok, Berlin