Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Valeriu Stoica e convins că Boc va câştiga alegerile în PDL

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Vice-preşedintele PDL, Valeriu Stoica spune la RFI că e convins că "moţiunea lui Emil Boc va câştiga" alegerile din luna mai din formaţiunea aflată la guvernare. PDL va reuşi "o relansare politică" după Convenţia Naţională. Discuţia despre înlocuirea premierului "nu este oportună", mai afirmă Stoica. "Reformatorii radicali Sever Voinescu, Monica Macovei şi Cristian Preda nu au reuşit să aibă un dialog cu partidul", mai remarcă liderul democrat-liberal.

V.S.: Cred că va fi un moment hotărâtor în evoluţia PDL. Până acum, PDL s-a concentrat pe actul de guvernare, toată această uriaşă muncă de redresare economică a absorbit resursele şi energiile PDL. A sosit însă momentul ca acum să ne concentrăm şi asupra reformei partidului. Convenţia Naţională din mai este punctual de inflexiune, în care PDL va reuşi o relansare politică. Până acum, adversarii, Opoziţia au tot mutat poloitic, e momentul ca la Convenţia Naţională să se producă o mutare importantă, o mutare decisivă din partea PDL, acest lucru se va produce. Sunt sigur că moţiunea care va fi prezentată de Emil Boc, moţiune definitivată de o echipă pe care am coordonat-o va întruni majoritatea partidului şi mai mult decât atât, eu cred că tot partidul se va reuni în jurul acestei moţiuni.

 

Rep: Dar nu sesizaţi un paradox aici? Pe de o parte, spuneţi că Emil Boc este premierul care scoate România din recesiune, dar pe de altă parte, el riscă să fie înlocuit din postul de prim-ministru. De ce nu este lăsat să savureze acest succes atunci?

V.S.: Nu cred că această discuţie este oportună în momentul de faţă. Câtă vreme premierul îşi asumă răspunderea pe proiecte legislative foarte importante, nu putem să vorbim de o asemenea înlocuire. Indiferent ce se va întâmpla la un moment dat, nu i se va putea contesta lui Emil Boc şi nu i se va putea contesta acestui Guvern meritul de a fi avut fermitatea să ia măsuri pe care alt Guvern şi alt premier nu le-ar fi luat.

 

Rep: Unde îi vedeţi în partid pe domnul Vasile Blaga şi pe componenţii aşa-numitei triplete reformatoare Preda-Macovei-Voinescu?

V.S.: S-au conturat aceste trei tendinţe în PDL. Este o tendinţă reformatoare radicală, reprezentată de Sever Voinescu, Monica Macovei şi Cristian Preda - din păcate ei nu au reuşit să aibă un dialog cu partidul, nu au reuşit să creeze punţile de comunicare necesare, chiar dacă în principiu cele mai multe dintre ideile lor sunt corecte, ignoră ca oameni politici un lucru esenţial şi anume că orice soluţie are nevoie de o majoritate pentru a putea fi promovată. Apoi, există o tendinţă conservatoare, reprezentată de echipa Vasile Blaga. A fost nevoie, pentru a echilibra situaţia în partid, de o a treia tendinţă, pe care eu am numit-o reformatoare moderată, care în momentul de faţă are o majoritate în organizaţiile judeţene, sper că această majoritate se va menţine la Convenţia Naţională. Avantajul acestei tendinţe reformatoare moderate este că are capacitatea să adune toate energiile partidului, toate grupările din partid. Chiar dacă se va desfăşura această competiţie între cei doi candidaţi, eu sunt convins că după Convenţia Naţională, cine ştie, poate şi înainte, se va ajunge la un punct de vedere comun şi în jurul moţiunii Boc se va coagula toată forţa partidului. Vasile Blaga are suficientă experienţă pentru a decide pentru ce poziţie va candida, după competiţia principală, care este aceea între cele două moţiuni. În momentul în care partidul va lua o decizie şi va desemna moţiunea câştigătoare, care sunt convins că va fi moţiunea Emil Boc, în acel moment Vasile Blaga va avea libertatea să candideze pentru funcţiile care rămân în competiţie.

 
Valeriu Stoica, intervievat de Cosmin Ruscior