Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Valeriu Stoica : Nu putem răsufla uşuraţi după raportul CE pe Justiţie

România nu are motive să răsufle uşurată după raportul pe justiţie al Comisiei Europene. Iată ce spune la RFI vice-preşedintele PDL, fostul ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica. El spune că problema corupţiei este la fel de gravă ca în anii anteriori.

România nu are motive să răsufle uşurată după raportul pe justiţie al Comisiei Europene. Iată ce spune la RFI vice-preşedintele PDL, fostul ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica (audio). El spune că problema corupţiei este la fel de gravă ca în anii anteriori.

În realitate, nu avem de ce să răsuflăm uşuraţi. Faptul că nu ni se aplică clauza de salvgardare nu este un motiv să ne bucurăm sau să răsuflăm uşuraţi. Am putea răsufla uşuraţi în momentul în care România nu va mai fi monitorizată pe capitolul Justiţie. Aşadar, mie nu mi se pare că e bine ce se întâmplă, dimpotrivă, e foarte rău”, declară Valeriu Stoica.

Chestiunea corupţiei este la fel de gravă ca şi în urmă cu un an, ca şi în urmă cu câţiva ani. Nu se constată în această privinţă o reală voinţă politică în România, pentru ca lupta împotriva corupţiei să fie eficace. Până la urmă, lupta împotriva corupţiei nu este doar o chestiune care ţine de justiţie sau de Poliţie sau de alte structuri specializate ale statului”, apreciază fostul ministru.

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, vice-preşedintele PSD Victor Ponta spunea marţi, 21 iulie, că raportul Comisiei nu înseamnă practic mai nimic.

„Domnul Ponta e şi membru în Executiv, iar declaraţiile unui membru al Executivului angajează în final întregul Executiv. Mi se pare că o asemenea declaraţie care bagatelizează funcţia Comisiei Europene de a monitoriza România pe capitolul Justiţie este de natură să creeze mari prejudicii în relaţia României cu Uniunea Europeană. PSD este de multă vreme, din '90 şi până astăzi principalul jucător politic care blochează lupta împotriva corupţiei”, crede Valeriu Stoica.

Întrebat dacă este mulţumit de activitatea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, vice-preşedintele PDL a dat de înţeles că da. „Dacă am reuşit să evităm aplicarea clauzei de salvgardare, un merit important îl are Cătălin Predoiu. Adoptarea celor două Coduri nu ar fi fost posibilă fără ambiţia lui, fără diplomaţia lui şi fără capacitatea de a pune în armonie tendinţe care erau destul de diverse şi uneori chiar contradictorii”, apreciază Valeriu Stoica.

192