Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Valeriu Tabără: Problemele de secetă puteau fi foarte bine atenuate

valeriu-tabara-problemele-seceta-puteau-fi-foarte-bine-atenuate.jpg

Seceta afectează grav producţia agricolă în acest an.

Riscul cel mai mare din cauza secetei este să nu realizăm producţia agricolă în 2013, spune la RFI fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. Deputatul PDL susţine că problemele provocate de secetă puteau fi "foarte bine atenuate", dacă ministrul de resort, Daniel Constantin (PC), nu şi-ar fi petrecut timpul la mare sau la mitinguri electorale.

Guvernul a revizuit în scădere prognoza de creştere economică pe 2012, în special din cauza secetei care reduce ponderea agriculturii în Produsul Intern Brut.

Valeriu Tabără crede însă că "sunt nişte jocuri şi nişte elemente de scăpare ale actualului Guvern. Sigur că problemele din agricultură în anul 2012 în România sunt extraordinare din cauza acestei secete. Dar căderea PIB-ului nu se datorează numai agriculturii (...). Reducerea nivelului de creştere economică este datorată acestor apucături ale celor care gestionează astăzi România, pentru că probleme nu sunt numai în agricultură".

Valeriu Tabără susţine că "problemele de secetă ar fi putut să fie foarte bine atenuate. Din păcate, în acest an, ca niciodată, sistemele de irigaţii şi sistemele de intervenţie ale Guvernului au fost extrem de limitate şi abia acum, pe ultima sută de metri... Neluarea măsurilor încă de la începutul lunii august sau din iulie ne pune în pericol producţia agricolă pentru anul 2013 şi nu este exclus să ajungem din nou la suprafeţe foarte mari nelucrate. Problema trebuia dezbătută încă de prin luna aprilie, când s-a văzut că există tendinţele acestea de aridizare şi de temperaturi foarte ridicate. Nu s-a făcut nimic! Ba mai mult, şi ministrul plecat la mare este mai mult preocupat de mitingurile politice, de poziţiile politice, sigur, în calitate de preşedinte de partid, dar agricultura este un domeniu în care trebuie să stai permanent, zi şi noapte aproape lângă ea, mai ales în astfel de momente".

"Nu mai spun că nu s-a făcut, după ştiinţa mea, aproape nici un demers către Comisia Europeană, pentru a prezenta situaţia reală din agricultură. Pentru că la această dată, o mare parte din fermieri, cei care sunt bine organizaţi dispun de venituri de anul trecut, 2011, o valorificare foarte bună a producţiei şi-n 2010, dar aceste rezerve se termină. Nu cred că trebuie să ne bazăm pe stocurile pe care le avem, pentru că noi deocamdată nu avem şi nici nu trebuie luată o măsură legată de blocarea pieţelor", continuă fostul ministru PDL al Agriculturii.

În opinia lui Valeriu Tabără, "riscul cel mai mare este ca noi să nu realizăm producţia agricolă în anul viitor, să fie probleme grave atunci. În al doilea rând, o mare parte dintre fermieri în acest an să dea faliment, pentru că aşa cum se pune problema de sprijinire a lor, nu va fi cu rezultat pozitiv".

Valeriu Tabără, intervievat de Cosmin Ruscior, despre seceta care afectează agricultura