Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vântul schimbării dă frisoane ţărilor arabe

policiers-algeriens-0.jpg

Poliţişti algerieni pregătiţi să reprime orice manifestaţie în Alger.Farouk Batiche / Reuters

După Tunisia şi Egipt, vântul schimbării poate mătura şi alte regimuri din lumea arabă. Liderii mai multor ţări din regiune fac concesii sociale şi politice în speranţa că vor rămâne la putere.  În Algeria atmosfera e extrem de încărcată după ultimele evenimente din Egipt. Centrul capitalei Alger e baricadat de poliţişti în încercarea de a descuraja orice protest.

În Algeria, o serie de manifestaţii împotriva vieţii scumpe au fost reprimate în sânge la începutul anului : 5 morţi şi 800 de răniţi. De atunci, regimul condus de Abdelaziz Bouteflika a facut o serie de concesii, a mărit subvenţiile pentru produsele de bază şi a promis că statul va finanţa construcţia de locuinţe ieftine.

În Yemen, una dintre cele mai sărace ţări arabe, zeci de mii de oameni au manifestat în ianuarie. Preşedintele Saleh a anunţat că renunţă să mai candideze pentru un al treilea mandat.

Manifestaţii şi în Iordania, unde regele Abdalah al doilea a schimbat guvernul.  Acest gest simbolic nu a calmat însă protestele.

În Siria, preşedintele Bashar al Assad încearcă să evite contaminarea, întărind măsurile de securitate şi înăsprind cenzura pe internet. Manifestaţiile sint interzise în Siria, unde starea de urgenţă e în vigoare din 1963.

Zeci de mii de persoane au protestat şi în Mauritania, împotriva vieţii scumpe. Guvernul a redus cu o treime preţurile la produsele de baza pentru a împiedica revoltele.

Singura ţară arabă unde situaţia pare mai calmă este Marocul. Tulburările din regiune au ocolit deocamdată acest stat. Preventiv, guvernul a anunţat că menţine subvenţiile pentru produsele de bază.