Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vasile Blaga, noul şef al Senatului. Analist: Vin zile grele pentru PSD

fost-ministru-interne-astazi-sef-al-senatului-vasile-blaga.jpg

Fost ministru de Interne, de astăzi şef al Senatului: Vasile Blaga

Vasile Blaga (PDL) a fost ales în funcţia de preşedinte al Senatului luni după-amiază. El a câştigat în faţa social-democratului Titus Corlăţean, cu 69 de voturi favorabile. Imediat după anunţarea rezultatelor votului, noul preşedinte al Senatului a declarat că speră ca forul va reuşi să recupereze restanţele legislative pe care le înregistrează. „Alegerea lui Blaga nu este o surpriză”, spune la RFI jurnalistul Ovidiu Nahoi. Ea reprezintă însă o revenire clară a vechii gărzi din PDL, în an preelectoral, ca şi o problemă de imagine şi lipsă de idei a PSD, văduvit acum de a doua funcţie în stat, prin propriile mecanisme.

„Alegerea lui Blaga nu a fost o surpriză”, spune la RFI jurnalistul Ovidiu Nahoi. „Era clar că aici se va ajunge. Acum mai rămâne să îşi spună cuvântul şi Curtea Constituţională, în privinţa acestor două chestiuni” – Mircea Geoană a atacat la CCR revocarea sa din funcţie, iar USL a anunţat că, dacă noul preşedinte al Senatului nu va proveni din rândurile PSD, va ataca decizia la Curte.

Iată că această situaţie a apărut, aşa că „este aproape sigur că şi opoziţia va contesta votul de azi”, crede jurnalistul Ovidiu Nahoi. De altfel, Titus Corlăţean a anunţat la scurt timp după votul de luni că va ataca decizia la CCR. Ce şanse are USL să schimbe însă ceva la CCR? „La prima vedere, acea hotărâre 601/2005 pare să îi dea dreptate”, spune jurnalistul. Grupul parlamentar care l-a propus pe Mircea Geoană, PSD-PC, nu mai există. „Sunt chestiuni destul de complicate, şi nu ştiu în ce măsură se poate trece peste un vot. Sunt chestiuni de organizare internă a Senatului. E greu de spus” ce se va întâmpla la CCR, spune Nahoi.

Vechea gardă PDL, din nou în prim-plan

„O chestiune interesantă este revenirea în prim-plan a lui Vasile Blaga”, o revenire în forţă a vechii gărzi de partid, un ajutor pentru PDL, care se va putea impune în negocierile cu aliaţii. Se ştie deja că UNPR îl va susţine, deci şansele sale de a reuni un grup în jurul său sunt mari.

„Cei care sunt într-o situaţie delicată sunt tot din PDL, nou-veniţi din partid”, care au luptat împotriva acestei vechi gărzi, explică Ovidiu Nahoi. Iată că în cele din urmă partidul alege să apeleze tot la cei din vechea gardă, în avanpremiera campaniei electorale.

PSD, în mijlocul unei noi crize de idei şi de imagine

Pentru PSD, nu vor urma zile prea senine, spune Nahoi. „Pentru PSD, rămâne doar şansa teoretică de la CCR. Nu cred că urmează zile prea senine în PSD. Cei care au crezut că vor păstra funcţia (de preşedinte al Senatului n-red.), vor fi traşi la răspundere, vor fi nevoiţi să scoată cămaşa pe undeva... Practic, partidul este în acest moment într-o criză de idei şi de imagine.” În contextul anului 2011, un an de criză, un an cu sărăcie – „opoziţia nu a crescut! Asta e o mare problemă pentru opoziţie” care demonstrează tot mai mult că, în alegerile de anul viitor este posibilă o victorie a opoziţiei, dar fără o majoritate absolută.

Vasile Blaga, al doilea fost ministru de Interne devenit şef al Senatului. Prima declaraţie

„O să fac tot posibilul ca să conduc lucrările Senatului în conformitate cu Constituţia, statutul şi regulamentul nostru. O să depun toate eforturile necesare pentru a normaliza relaţiile şi discuţiile dintre grupurile parlamentare”, a spus Blaga la scurt timp după vot, în prima declaraţie susţinută ca preşedinte al forului legislativ.

Vasile Blaga a obţinut 69 de voturi, faţă de doar 63 pentru Titus Corlăţean. Două voturi au fost anulate. Pentru alegerea noului preşedinte al Senatului, 68 de voturi erau necesare, respectiv majoritatea voturilor celor 134 de senatori prezenţi în plen.

Revocatul preşedinte al Senatului, Mircea Geoană, a anunţat că nu va participa la vot. De la tribună, el a cerut luni senatorilor să lupte „pentru salvarea democraţiei parlamentare”. „Avem o obligaţie, dincolo de mandatul nostru, de a păstra România pe un drum democratic şi civilizat”, a spus el. Indiferent de rezultatul dat de Curtea Constituţională, „mandatul meu încetează”, a subliniat Geoană, adăugând că va susţine „orice proiect viabil, indiferent de culoarea sa politică”.

Jurnalistul Ovidiu Nahoi, intervievat de Andreea Orosz