Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vasile Dâncu: "Este foarte greu ca mesajul preşedintelui să aibă vreun impact major"

vasile-dancu-este-foarte-greu-mesajul-presedintelui-sa-aiba-vreun-impact-major.jpg

Vasile Dâncu: "Este foarte greu ca mesajul preşedintelui să aibă vreun impact major"

"Este foarte greu ca mesajul preşedintelui să aibă vreun impact major în acest moment" spune la RFI sociologul Vasile Dâncu. Reacţia vine după ce preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la 10Tv, că este dispus să renunţe chiar la mai mult de un an de mandat dacă politicienii acceptă revizuirea Constituţiei. "Opoziţia va suspiciona propunerea preşedintelui ca fiind una care îi aduce un avantaj electoral" crede fostul director de strategie al PSD. Iar sociologic acest lucru chiar s-ar putea întâmpla, mai explică Vasile Dâncu.

Fostul director de strategie al PSD explică şi de ce oferta preşedintelui va fi  de fapt primită cu reţinere.  Pe de o parte, pentru că, în opinia lui Vasile Dâncu, şeful statului “se află într-o continuă hărţuire cu opoziţia, ceea ce face greu acceptabilă de către ceilalţi orice propunere, chiar şi una pozitivă, constructivă care ar veni din partea preşedintelui”.

Pe de altă parte, pentru că prin recuplarea alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare PDL are şanse să obţină un scor mai bun.

Sociologic, acest lucru este posibil declară Vasile Dâncu: "cred că opoziţia mai ales va suspiciona propunerea preşedintelui ca fiind una care îi aduce un avantaj electoral.

Pentru că recuplarea alegerilor prezidenţiale de cele generale, cu o personalitate cum este Traian Băsescu chiar dacă în acest moment nu este în situaţia cea mai bună din punct de vedere a intenţiei de vot şi a încrederii, chiar dacă Traian Băsescu nu va candida – şi eu cred că n-o să candideze şi nici n-o să-şi dorească funcţia de premier -  cu toate acestea ceilalţi vor suspiciona că de fapt acest cuplaj între fostul preşedinte şi partidul aflat la guvernare ar aduce un scor electoral mai bun.

Şi chiar s-ar putea întâmpla asta din punct de vedere sociologic . de aceea cred ca sunt puţine şanse ca cel puţin în acest moment  să fie acceptata propunerea preşedintelui. Până la anul însă ar putea să se mai schimbe lucruri legate de atmosfera politică".

Amintim, preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la 10Tv, că este dispus să renunţe la mai mult de un an de mandat dacă politicienii sunt dispuşi să accepte revizuirea Constituţiei.

El a precizat că ar fi dispus să renunţe din noiembrie 2012 la mandat, excluzând, în acest context, varianta de a fi premier.

 
Vasile Dâncu: "Este foarte greu ca mesajul preşedintelui să aibă vreun impact major"