Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vasile Dâncu: Dacă premierul Ungureanu va fi absorbit de PDL, va pierde cota de încredere

vasile-dancu-premierul-ungureanu-va-fi-absorbit-pdl-va-pierde-cota-incredere.jpg

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu (Foto: www.gov.ro)

Sociologul Vasile Dâncu apreciază la RFI că "dacă premierul Mihai Răzvan Ungureanu se va apropia foarte mult de PDL, va pierde la opinia publică". Dâncu mai crede că protestele parlamentare ale Opoziţiei vor face rău USL, dacă vor continua foarte mult. Pe de altă parte, Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu va intra "aproape sigur" în Parlament, dar va fi nevoit să facă apoi o alianţă.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu are o cotă de încredere de 32% în ultimul sondaj IRES, realizat în perioada 13-21 februarie 2012, pe un eşantion de 929 de persoane, cu o marjă de eroare de +/-3,2%. Victor Ponta (PSD) are tot 32 de procente, iar Crin Antonescu (PNL), 29%.

Vasile Dâncu spune că premierul "nu are o poziţie cum de regulă se întâmplă cu un prim-ministru desemnat, care ia din prima o încredere de 40%-50% sau 60%, o încredere spontană venind din emoţie. În cazul lui Ungureanu, încrederea este moderată, în jur de 30%. Sigur că e în aceeaşi bandă de încredere cu Ponta sau Antonescu, marja de eroare nu ne dă dreptul să spunem că e unul sau altul în faţa celuilalt".

În opinia lui Vasile Dâncu, mai important e faptul că odată cu numirea lui Ungureanu ca premier, a crescut încrederea populaţiei în Guvern: "Ceea ce s-a întâmplat însă odată cu numirea lui, acest lucru a creat o încredere destul de importantă pentru instituţii. Să nu uităm că instituţiile noastre au venit din spate, de la 10% şi au urcat la 20 şi ceva la sută. Guvernul de la 9% încredere a ajuns la 29% încredere. Acestea sunt lucruri mai importante decât încrederea liderilor".

Vasile Dâncu e de părere că premierul Ungureanu se află într-o situaţie delicată: dacă se apropie de PDL, pierde în sondaje, dacă nu se apropie, pierde partidul. "Dacă Ungureanu se va apropia foarte mult de partid şi va fi absorbit de partid, orice partid vrea să facă asta cu un premier independent, atunci va pierde la opinia publică. Dacă se va îndepărta de PDL, atunci va câştiga în opinia publică şi va câştiga puncte pentru Guvern, însă PDL-ul nu-şi va fi făcut proiectul", consideră directorul IRES.

 

Dâncu: Protestele parlamentare ale USL se pot întoarce împotriva Opoziţiei

 

În opinia lui Vasile Dâncu, "protestele parlamentare ale Opoziţiei în acest moment nu fac rău USL-ului. Până la urmă, accentuează mai bine poziţia USL-ului. Pe de altă parte, dacă acestea vor continua foarte mult, vor face rău USL-ului, pentru că oamenii nu vor suporta o situaţie fără soluţii, o situaţie continuă de conflict şi vor cere USL-ului să vină înapoi în Parlament".

 

Nici o alianţă politică "nu rezistă la infinit"

 

Vasile Dâncu e de părere că PSD şi PNL sunt condamnate să rămână unite, sub sigla USL. "În principiu, cred că în acest moment, USL, prin cei doi actori importanţi, PSD şi PNL sunt condamnaţi să meargă împreună la aceste alegeri şi să-şi întărească unitatea. Sigur că nici o alianţă politică, mai ales una între stânga şi dreapta nu rezistă la infinit, nu rezistă foarte mult, contează înţelepciunea liderilor aici şi strategia pe care şi-au făcut-o. Deci cred că va rămâne această alianţă, nu ştiu însă dacă va rămâne foarte mult timp după alegeri. Oarecum este nefiresc ideologic. A fost făcută pentru a ridica un bloc dreptei, care se integrase şi care de câţiva ani, chiar dacă PSD câştiga cel mai mare scor în alegeri, găsea o formulă, prin originalitatea preşedintelui Traian Băsescu, să nu ajungă la Putere cei care au câştigat de fapt alegerile. Or nu are un suport ideologic şi este şi greu de compatibilizat ceva între PSD, partid de stânga şi PNL, partid de dreapta, dar ca alianţă electorală poate funcţiona până după alegeri", explică sociologul.

 

Dâncu: Partidul Poporului va intra în Parlament

 

Întrebat de RFI ce soartă va avea Partidul Poporului, al lui Dan Diaconescu, Vasile Dâncu a răspuns: "Peste 30% din eşantionul de care vorbim acum spuneau că au o opţiune politică pentru un partid nou sau un partid care nu a mai condus niciodată. Deci există acest pericol al unor partide noi, fără experienţă. Dan Diaconescu şi partidul lui are un scor care îl va duce în Parlament, aproape cu siguranţă. Acest partid în principiu nu are altă şansă decât să intre într-o coaliţie, într-o alianţă, pentru că e un partid fără experienţă. Cred că vor negocia foarte bine procentele cu vreuna din cele două blocuri electorale. Pot să meargă oriunde. Dacă actuala coaliţie de la guvernare va reuşi să-i convingă, se vor potrivi acolo. Dacă ceilalţi îi vor vrea şi se vor înţelege, se vor potrivi şi la USL, pentru că este un partid sută la sută populist, poate să meargă oriunde, nu are nici o ideologie, nici un proiect politic".

Vasile Dâncu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre încrederea în premierul Ungureanu