Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vestea demisiei lui Monti agită pieţele financiare

vestea-demisiei-lui-monti-agita-pietele-financiare.jpg

Premierul demisionar al Italiei, Mario Monti (Foto: Reuters/Max Rossi)

Premierul italian, Mario Monti, şi-a anunţat demisia sâmbătă, în contextul în care populaţia este tot mai nemulţumită de măsurile de austeritate, iar principalul partid italian i-a retras sprijinul parlamentar. Se deschide astfel drumul către o revenire a fostului premier, Silvio Berlusconi. "Il Cavaliere" spune că va candida pentru un al patrulea mandat de premier, ca să salveze "o Italie aflată pe marginea prăpastiei". Pieţele financiare au început deja să penalizeze Italia.

"Ajutor! Revine din morţi": presa italiană ironizează revenirea posibilă a fostului premier, Silvio Berlusconi, dar îşi pune şi întrebări în privinţa sănătăţii economice a Italiei în cazul unui astfel de scenariu. În urmă cu 13 luni, Franţa şi Germania reuşiseră să grăbească demisia lui Berlusconi, al cărui loc a fost luat de un guvern de tehnocraţi. Victoria a fost de scurtă durată, pentru că toate reformele dure impuse de Mario Monti s-au întors împotriva guvernului tehnocrat.

Silvio Berlusconi, "Il Cavaliere" vrea să prindă momentul şi să profite de nemulţumirea generală pentru a reveni în prim-planul politicii din Peninsulă. Aşa că a forţat la rândul lui demisia lui Mario Monti. Partidul său, PdL sau Popolo della Liberta (Partidul Libertăţii) şi-a retras sprijinul pentru Monti din Parlament. A refuzat să voteze mai multe legi. Aşa că sâmbătă, sătul de atacuri, tehnocratul l-a anunţat pe preşedintele Giorgio Napolitano că se retrage.

Deocamdată, sondajele nu îi dau vreo şansă lui Berlusconi pentru un al patrulea mandat. Însă până la anticipatele din primăvara 2013 (februarie sau martie), totul se poate schimba. Mai grav, politicianul de 75 de ani poate da tonul campaniei. Iar Berlusconi va miza cel mai posibil pe o campanie construită în întregime contra Europei, a Germaniei şi contra austerităţii bugetare, scrie Le Figaro. Promite să declare război taxelor şi tăierilor de cheltuieli impuse de Mario Monti.

Vestea demisiei lui Monti a agitat din nou pieţele financiare europene. Randamentul sau dobânda obligaţiunilor italiene a început imediat să crească. A ajuns la 4,8%, după ce, în urmă cu câteva zile, ajunsese la un nivel minim pentru ultimii doi ani, de 4,4%. La fel, au crescut şi cele ale Spaniei (5,6%). Iar Bursa din Milano a căzut cu 2,4 puncte la începutul şedinţei de tranzacţionare de astăzi. Valoarea acţiunilor celor mai importante bănci italiene a scăzut şi ea cu circa cinci procente.

Lui Mario Monti îi mai revine o sarcină dificilă înainte de a arunca prosopul: adoptarea bugetului Italiei până la data de 31 decembrie. Un eşec la acest capitol ar avea consecinţe grave, atât asupra Italiei, cât şi asupra întregii Uniuni, a avertizat Mario Monti. "Italienii nu trebuie să cedeze în faţa iluziei că ar exista soluţii magice", avertizează şi şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.