Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Veşti proaste pentru cei care vor sã acceseze fonduri europene

Coaliţia ONG-uri pentru Fonduri Structurale acuză Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane cã a  modificat abuziv contractele de finanţare aflate în derulare.

Prin decizia luatã, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane împarte în douã tranşe prefinanţarea de 30%, care se acorda pânã acum într-un singur virament.

Hotãrârea este plinã de nereguli avertizeazã Coaliţia ONG-uri pentru Fonduri Structurale. Flavia Preda, project managerul Coaliţiei spune cã modificarea contractelor aflate în derulare bulverseazã complet beneficiarii : “nu existã o siguranţã cã ceea ce ai semnat, ce îţi propui sã faci luna aceasta sau peste cinci luni, nu se va schimba în totalitate. Foarte mulţi dintre cei care au contractat proiecte la sfârşitul anului trecut şi-au fãcut previziuni de cash-flow.

Vorbim de sume destul de mari, pânã la 3-4 milioane de euro. În momentul în care în timpul jocului se schimbã regulile şi prefinanţarea pe care o aştept, de 30% din valoarea proiectului, se reduce la 10% şi se transformã dintr-o tranşã în douã, evident cã toatã planificarea fãcutã la începutul proiectului se dã peste cap.”

Situaţia este cu atât mai complicatã cu cât România ar trebui să cheltuiască 15 milioane de euro pe zi, pentru ca în 2015 să se poată lăuda cu o absorbţie totală a fondurilor UE.

Din păcate însă, obiectivul pare aproape imposibil de atins, în condiţiile în care, constată raportul anual al Societăţii Academice Române, autorităţile nu au reuşit să treacă, încă, la fapte.