Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vice-ministru israelian :

200805-4857.jpg

Vice-ministru israelian :

Siria trebuie sa renunte la a mai sprijini organizatii teroriste ca Hamas, Jihadul Islamic sau Hezbollah, daca vrea un acord de pace cu Israelul. Iata ce spune la RFI ministrul adjunct de Externe al statului evreu Majalli Whbee. Afirmatia sa vine in contextul in care cele doua tari au inceput negocieri de pace, discutii mediate de Turcia.

Siria trebuie sa renunte la a mai sprijini terorismul, daca vrea un acord de pace cu Israelul. Iata ce spune la RFI ministrul adjunct de Externe al statului evreu Majalli Whbee (audio).

Afirmatia sa vine in contextul in care cele doua tari au inceput negocieri de pace, discutii mediate de Turcia. Israelul si Siria se afla oficial in stare de razboi. Statul evreu s-ar putea retrage din Platoul Golan, cucerit in 1967, in schimbul unui acord de pace.

Rep : Ce ar trebui sa faca Siria si ce e dispus sa ofere Israelul pentru a se ajunge la un acord de pace ?

M.W. : Daca vrei sa inchei un acord de pace, trebuie sa nu mai sprijini terorismul, pe liderii teroristi. Birourile unor lideri ai Hamas si Jihadului Islamic sunt la Damasc. Ei dau ordine Hamasului din Fasia Gaza, iar noi suferim de pe urma atacurilor zilnice ale acestei miscari asupra oraselor si satelor noastre din sud.

Daca sirienii vor cu adevarat sa negocieze pacea, ar trebui sa nu mai sustina teroarea, sa nu mai sprijine Hezbollahul si traficul de arme din Iran, via Damasc, pentru Hezbollah.

Rep : Exista circa 20 de mii de israelieni pe Platoul Golan. Ce se va intampla cu acei oameni ?

M.W. : Problema nu e de a avea sau de a nu avea Platoul Golan, ci de a gasi o cale spre negocierile de pace cu sirienii. In trecut, am discutat in diferite moduri cu sirienii si am ajuns la concluzia ca nu venise vremea sa ajungem la un acord, dar acum, daca vrem sa vorbim despre pace, avem multe chestiuni de examinat, pentru a decide : continuam negocierile sau mergem mai departe cu situatia actuala.

Rep : Presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad e convins ca "Siria nu va renunta niciodata la lupta impotriva Israelului". Acest gen de declaratii pune o presiune si mai mare asupra negocierilor dintre Israel si Siria ?

M.W. : Nu, asta e concluzia si anume ca Siria inca e sprijinita de Iran si inca mai primeste ordine de la Iran si extremistii din aceasta parte a lumii. Daca presedintele Ahmadinejad isi permite sa spuna Siriei ce sa faca si ce sa spuna in relatia cu Israelul, atunci eu zic ca e pacat. Cred ca Siria e un stat independent de multa vreme si poate decide de una singura ce sa faca : daca vrea sa faca pace cu Israelul sau daca va continua aceeasi situatie. Dar nu stiu cum isi permite presedintele Ahmadinejad sa faca declaratii de acest gen.

Rep : Presedintele american George Bush spera ca viitorul stat palestinian sa ia fiinta pana la sfarsitul acestui an. Care sunt sansele ?

M.W. : Israelul a decis dupa Conferinta de Pace de la Annapolis sa continue negocierile. Ne intalnim chiar de doua ori pe saptamana cu liderii Autoritatii Palestiniene. Speram sa obtinem orice fel de acord. In ceea ce ne priveste, facem eforturi foarte mari sa ajungem acolo, dar problema e ca Autoritatea Palestiniana e divizata. Ea controleaza acum doar West Bank (Cisiordania), iar Fasia Gaza e controlata de extremisti, de Hamas si de organizatiile teroriste, care nu au acceptat acordul de pace semnat de noi in trecut cu Autoritatea Palestiniana. Asta inseamna ca noi discutam doar cu Autoritatea Palestiniana, care controleaza doar o jumatate din ceea ce am putea numi pe viitor statul palestinian. Asta e situatia. A doua intrebare e daca Autoritatea Palestiniana poate sa aplice si sa negocieze toate problemele puse pe masa. Implementarea e una dintre conditiile pe care le punem pentru a ajunge la un proces de pace intre noi si palestinieni, pentru a avea doua tari pentru doua popoare, statul palestinian, alaturi de cel israelian.

Rep : Apropo de Hamas, Franta a reluat contactele cu aceasta organizatie. Cum apreciati acest lucru ?

M.W. : Noi nu spunem nimanui cum sa se poarte, dar exista anumite reguli impuse de Cvartetul International si de fapt de comunitatea internationala, in ansamblu, de a nu discuta cu Hamasul, pentru ca aceasta miscare nu recunoaste statul Israel si se opune existentei Israelului, se opune acordurilor semnate de noi cu Autoritatea Palestiniana, deci este impotriva procesului de pace. Hamas foloseste in fiecare zi teroarea si violenta impotriva noastra, deci ma intreb cum isi permit Cvartetul si Franta sa negocieze cu aceste grupuri teroriste ?

Rep : Libanul are un nou presedinte. Ce relatie veti avea cu aceasta tara ?

M.W. : Le dorim tot ce e mai bun libanezilor si noului lor presedinte. In ceea ce ne priveste, Israelul s-a retras complet din Liban. Le dorim o viata normala. Dar cand vedem ce declara extremistii din Hezbollah, mai cu seama Hassan Nasrallah, cum ar putea functiona sistemul ? A spus ca va continua sa detina armament masiv pe care l-a si folosit de altfel impotriva populatiei libaneze. Sper ca noul presedinte sa incerce sa-si controleze tara. Dar iata, chiar azi dimineata am auzit ca a fost un schimb de focuri intre coalitie si Opozitie. Noi vrem un Liban stabil in regiune.

Rep : Romania si Israelul au relatii de 60 de ani. Ce rol poate juca Romania in Orientul Mijlociu ?

M.W. : In primul rand, avem relatii bilaterale foarte bune si de lunga durata, de 60 de ani, cu Romania. Toata comunitatea internationala spune ca vrea sa sprijine si sa se implice in procesul de pace. Noi credem ca Romania poate juca un rol foarte important in UE, pentru a aduce un echilibru atunci cand vorbim de conflictul israeliano - palestinian sau de alte conflicte israeliano - arabe. (CR - 5/27/2008;16.20h)