Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Victimele ocupaţiei sovietice din 1940, comemorate la Chişinău

victimele-ocupatiei-sovietice-1940-comemorate-chisinau.jpg

Victimele ocupaţiei sovietice din 1940, comemorate la Chişinău

La Chişinău au fost comemorate, marţi, victimele ocupaţiei sovietice din 1940.  Câteva sute de persoane au venit în Piaţa Marii Adunări Naţionale din faţa Casei Guvernului pentru a depune flori la stela instalată aici, anul trecut, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la anexarea Basarabiei de către Uniunea Sovietică.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac

Manifestaţiile au început încă de dimineaţă cu depuneri de flori şi cu un parastas de pomenire a celor care au avut de suferit de pe urma ocupaţiei sovietice, oficiat de un sobor de preoţi ai Mitropoliei Basarabiei, Mitropolie subordonată canonic Patriarhiei Române.

Simbolic, acţiunile de comemorare s-au desfăşurat lângă stela din Piaţa Marii Adunări Naţionale, instalată exact pe locul unde în timpul Uniunii Sovietice se afla monumentul liderului bolşevic Vladimir Lenin şi unde, cu aproape 20 de ani în urmă, a fost citită declaraţia de independenţă a Republicii Moldova.

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care a venit să depună şi el flori, a declarat că Rusia nu a renunţat nici în prezent la idea de a relua controlul integral asupra Republicii Moldova.

„Cu o sută de mii de cetăţeni deportaţi în Siberia, cu două sute de mii oameni morţi de foame, naţionalizare, GULAG-uri, cetăţeni în spitalele de psihiatrie, distrugerea bisericilor, a tot ceea ce au contruit moşii şi strămoşii noştri, ce gânduri au cei de la Kremlin, dacă nu vor să recunoască ocupaţia? Acelaşi gând de a ne ocupa din nou!”.

Ambasada rusă la Chişinău nu a comentat declaraţiile lui Mihai Ghimpu.

De fapt, singurii oficiali care au participat la acţiunile de comemorare au fost cei care reprezintă Partidul Liberal.

Celelalte două partide din Alianţa de la putere nu au luat parte la manifestaţii şi au evitat să dea o apreciere evenimentelor din iunie 1940.       

În general, anexarea Basarabiei la URSS, pe 28 iunie 1940, este, până în prezent, un subiect controversat în Republica Moldova.

În timp ce o parte din cetăţeni şi din liderii politici o califică drept ocupaţie soviectică, o altă parte, cum ar fi Partidul Comuniştilor, o consideră eliberare, ca şi oficialităţile de la Moscova, de altfel.

Istoricul Ion Varta spune însă că evenimentele de acum 71 de ani au fost dramatice pentru românii de la Est de Prut.

„De pe urma acestei eliberări, între ghilimele, la care fac referire unii oameni chiar respectabili, inclusiv oameni politici, lideri politici, ne-am ales doar cu o dramă cumplită, cu pierderi umane care însumează la ora actuală peste jumătate de milion, ar fi bine să procedăm creştineşte şi în această zi de 28 iunie, zi a ocupaţiei sovietice, omul de bună credinţă, dar şi oamenii politic, să coboare în bernă tricolorul nostru naţional cernit cu panglică neagră”. 

Pe 28 iunie 1940, trupele sovietice au ocupat Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, până atunci teritorii ale statului român.

În acelaşi an, pe o parte din teritoriul Basarabiei, fără judeţele Ismail, Chilia şi Cetatea Albă din sud şi judeţul Hotin din nord, este înfiinţată Republica Sovietică Socialistă Moldovenească.

Între 1941 şi 1944 aceste teritorii revin sub administraţie românească. În 1944, teritoriul respectiv este iarăşi anexat la URSS, din care face parte până în 1991, când Republica Moldova îşi proclamă independenţa.  

 

 
Corneliu Rusnac, Chişinău:Victimele ocupaţiei sovietice din 1940, comemorate la Chişinău