Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Victor Ponta desfiinţează proiectul de raport al CE pe Justiţie

Raportul Comisiei Europene pe Justiţie este un instrument birocratic depăşit. Iată ce a spus ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, marţi, 21 iulie. El critică faptul că în proiectul de document nu figurează nimic despre faptul că DNA tace în legătură cu scandalul în care este implicat fostul ministru PDL al Tineretului, Monica Iacob Ridzi.

Raportul Comisiei Europene pe Justiţie este un instrument birocratic depăşit. Iată ce a spus ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, marţi, 21 iulie.

El critică faptul că în proiectul de document nu figurează nimic despre faptul că DNA tace în legătură cu scandalul în care este implicat fostul ministru PDL al Tineretului, Monica Iacob Ridzi.

Vice-preşedintele PSD, Victor Ponta susţine că deţine draftul raportului care va fi publicat miercuri, 22 iulie. El spune că documentul evidenţiază faptul că s-au înregistrat progrese în domeniul Justiţiei, dar se decide continuarea monitorizării, cu menţiunea că următorul raport al Comisiei va fi în vara anului 2010. "Rămânem cu un raport de ţară care nu spune decât că ne vedem la anul", afirmă Victor Ponta.

El e nemulţumit că raportul nu spune nimic despre faptul că Direcţia Naţională Anticorupţie, lăudată de Comisia Europeană, nu spune nimic despre scandalul în care este implicat fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi.

Amintim, preşedintele Traian Băsescu a promulgat săptămâna trecută legile privind Codul Civil şi Codul Penal, documente asupra cărora Guvernul îşi asumase răspunderea pe data de 22 iunie.

Premierul Emil Boc a spus recent că promulgarea de către preşedinte a Codului Civil şi a celui Penal este "un moment foarte important pentru reforma în Justiţie". Şeful Executivului a făcut apel la parlamentari să renunţe la o parte din vacanţă, pentru a finaliza dezbaterile din comisii pe codurile de procedură.

Potrivit unui proiect al raportului Comisiei Europene pe Justiţie, adoptarea celor două Coduri este "o expresie importantă de angajament politic şi un pas semnificativ înainte, în ceea ce priveşte asigurarea unui sistem legal mai eficient".

Comisia Europeană va recomanda ca România şi Bulgaria să rămănă sub un mecanism special de monitorizare şi după 2009, din cauza progresului lent în reformarea justiţiei şi în lupta contra corupţiei şi crimei organizate, potrivit EUObserver.

Euro-parlamentarii PSD îi critică însă pe experţii Comisiei Europene care întocmesc raportul. Ei spun că documentul conţine mai multe recomandări ce depăşesc competenţele Bruxelles-ului.

162