Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Victor Ponta îi dă o replică acidă Elenei Udrea

ponta-victor-elena-udrea.jpg

Victor Ponta şi Elena Udrea, pe vremea când erau colegi de Guvern.

"Limbajul de centură a politicii denotă nivelul de cultură al Elenei Udrea", spune la RFI şeful PSD. Liderul social-democrat îi răspunde ministrului Turismului şi Dezvoltării, care spunea despre el că este "regele sex-gate-ului din PSD, un ipocrit şi un farseur". Ponta mai declară că în opinia sa, Emil Boc îşi va da demisia din fruntea Guvernului.

Rep : Credeţi că Emil Boc îşi va da demisia ?

V.P. : Da, cred că da. Până acum, din 2005 încoace, singura sursă care a fost cea mai bine informată şi care s-a dovedit după aceea că ceea ce a spus s-a întâmplat a fost doamna Udrea. Ea este cea care comunică în numele domnului Băsescu, ne-a transmis săptămâna trecută că e nevoie de schimbarea lui Emil Boc. În acest moment, Guvernul este într-o situaţie catastrofală şi ei gândesc că vor găsi un ţap ispăşitor şi lumea va uita tot restul. Nu doar Emil Boc este problema Guvernului României. Este un sistem clientelar, un sistem de incompetenţă, care se întinde în toată ţara şi este vorba de foarte mulţi alţi miniştri, care nu-şi fac absolut deloc datoria. Nu poţi să păcăleşti pe nimeni că dacă pleacă Emil Boc, deodată toate lucrurile vor merge bine şi că numai din cauza lui Emil Boc lucrurile mergeau prost.

 

Rep : Şi dacă Emil Boc îşi dă demisia, ce va face USL ?

V.P. : Conform Constituţiei, nu ştiu dacă domnul Băsescu va respecta Constituţia, dar conform Constituţiei, este obligat să ne cheme şi pe noi la consultări. În acest moment, Uniunea Social Liberală, grupurile reunite ale PSD, PNL şi PC reprezintă cel mai mare număr de parlamentari, nu avem majoritatea absolută, nu avem jumătate plus unu, dar avem mai mulţi parlamentari decât PDL-ul, trebuie să fim chemaţi, dacă se respectă Constituţia, vom merge cu o propunere foarte clară de prim-ministru, cu un program de guvernare. Sigur, domnul Băsescu probabil că nu va ţine cont de acest lucru, dar noi vrem să ţină oamenii cont de acest lucru, nu Traian Băsescu.

 

Rep : Aţi avut un schimb dur de replici cu Elena Udrea. Nu s-a ajuns cam departe ? Sunteţi totuşi preşedintele principalului partid de Opoziţie, iar ea este un ministru în Guvernul României.

V.P. : Dvs. puneţi întrebarea omului care la metrou este agresat de cineva, înjurat, bătut şi-l întrebaţi pe cel de la metrou dacă nu s-a ajuns prea departe… Eu mi-am făcut datoria şi o să mi-o fac în continuare, să întreb, pe baza a ceea ce presa a relatat, pe baza a ceea ce scrie în dosarele procurorilor, dacă ancheta privind vămile şi privind evaziunea fiscală pot să meargă mai departe către adevăraţii şefi. Nu o să creadă nimeni din România că vameşii singuri sau poliţiştii de frontieră singuri erau cei care primeau mită şi-n rest nu se ajungea mai departe. De altfel, unii dintre ei au vorbit despre Sorin Blejnar, şeful ANAF, despre protecţia politică. Dacă la aceste întrebări legitime, pe care eu le pun, pe un ton mai mult decât civilizat, răspunsurile din partea unui ministru şi din partea persoanei numărul doi în stat, doamna Udrea sunt pe tonul pe care dvs. l-aţi menţionat, asta denotă nivelul de cultură şi de abordare al doamnei Udrea ! Oricâte epitete şi orice limbaj mai mult de centură a politicii, ca să citez din mentorul doamnei Udrea e folosit, eu o să continui să pun aceste întrebări, pentru că e de datoria mea s-o fac.

 

Rep : Pe cine vedeţi prim-ministru, dacă Emil Boc va fi schimbat, iar Traian Băsescu nu va accepta o propunere din partea USL ?

V.P. : Pe nimeni ! Preşedintele Traian Băsescu îşi doreşte foarte tare să conducă el practic direct, iar singurul om puternic din Guvern, cel care are bugetul cel mai mare, cel care ia toate deciziile şi care are acces direct la informaţiile din partea preşedintelui Traian Băsescu este doamna Udrea. Ea va rămâne în mod sigur ministru în orice Guvern şi atunci numele premierului nici nu mai contează.

 
Victor Ponta, intervievat de Cosmin Ruscior