
Politică
Victor Ponta în Le Monde: "Am tras învăţăminte pozitive şi negative"
victor-ponta-le-monde-am-tras-lectii-pozitive-negative.jpg

Întrebat dacă regretă situaţia creată de procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, pentru care a fost chemat la ordine de Comisia Europeană, Victor Ponta răspunde imediat: "Bineînţeles că am regrete. Am fi putut acţiona alfel şi trag deci atât învăţăminte pozitive, cât şi negative de pe urma acestei situaţii. Voi lucra de două ori mai mult, nu numai ca să-mi pun în practică programul, ci şi ca să repar reputaţia României. Am acţionat conform culturii noastre politice şi normelor noastre în vigoare. Evident deci că agresivitatea luptelor noastre politice a surprins Comisia şi pe europeni, în general. Pe de altă parte, participarea şi rezultatul referendumului mă fac să spun că poate am acţionat de o manieră impetuoasă şi grăbită, dar care răspundea aşteptărilor populaţiei".
Victor Ponta revine apoi asupra criticilor care au fost formulate împotriva sa de presa occidentală. "Am avut o uriaşă problemă pentru a explica în afară acţiunile noastre. Am fost rănit de faptul că ziare precum Le Monde, pe care l-am citit dintotdeauna, m-au prezentat drept cineva care nu respectă valorile europene. Înţeleg că războiul politic a rănit ambele părţi şi chiar şi întreaga ţară. Această afacere nu este însă una în alb şi negru, nu există un inocent şi un vinovat, a fost o bătălie sângeroasă. Interesele naţiunii trebuie însă să primeze, iar în cele din urmă, eu am fost cel care am decis să normalizez situaţia cu preşedintele, eu am hotărât să pun capăt luptei politice. Sondajele de opinie ne dau mari învingători la alegerile din decembrie, voi da deci mai puţină atenţie sfârşitului mandatului preşedintelui Băsescu. El îşi termină cariera politică, eu de-abia mi-o încep pe a mea", spune Victor Ponta.
Ziaristul de la Le Monde insistă totuşi pe felul brutal al premierului român de a se comporta cu instituţiile, o asemănare cu omologul său ungar, Viktor Orban. "Am ghinionul să mă numesc tot Victor. În rest, avem puncte de vedere complet diferite. Eu sunt primul lider politic român care nu are trecut comunist. Vreau să fac instituţiile mai populare, nu vreau să le brutalizez. După opt ani de putere, preşedintele Băsescu a acaparat prea multe puteri; el a reuşit să concentreze executivul, judiciarul şi într-o oarecare măsură, legislativul. La sosirea mea în post exista o puternică dorinţă de a separa aceste puteri", spune Ponta.
Apropo de recenta vizită a ministrului francez de Interne, Manuel Valls, la Bucureşti, Victor Ponta refuză să vadă o continuare a problemei romilor, apărute pe vremea lui Sarkozy: "Atunci exista o luptă între preşedinţii Sarkozy şi Băsescu, care-şi aruncau reciproc responsabilitatea. Acum, lucrurile sunt tratate mai pragmatic şi mai puţin demagogic".
În chestiunea aderării României la zona euro, Victor Ponta nu vrea să fie la fel de categoric ca bulgarii, care au renunţat pentru moment la planul de adoptare a monedei unice: "Ca să aderăm, trebuie să fim bine pregătiţi; vom vedea în 2015. Economia noastră trebuie s-o ducă însă mai bine decât acum, dacă nu, riscăm să păţim ce au păţit alte state care au fost primite prea repede în zona euro".
În sfârşit, Le Monde îl chestionează pe Victor Ponta şi despre recentele acuzaţii de plagiat. "E o minciună şi acest lucru a fost unul dintre marile conflicte politice cu preşedintele. Comisia de etică a spus că potrivit criteriilor din 1999, teza mea era conformă. Problema este însă ca şi cu notele date maşinilor: normele de securitate din 2012 nu sunt la fel cu cele din 1999", răspunde Victor Ponta.