Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Victor Ponta nu va cere amânarea raportului MCV

victor-ponta-nu-va-cere-amanarea-raportului-mcv.jpg

Victor Ponta şi Martin Schulz (Foto: www.gov.ro)

Prim-ministrul Victor Ponta nu va cere joi preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, amânarea publicării raportului de monitorizare pe justiţie a României. Declaraţia a fost făcută de Ponta la Bruxelles, cu puţin înaintea întâlnirii cu Barroso.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Iniţial, înainte de venirea sa la Bruxelles, Victor Ponta indicase că va cere ca documentul să nu fie publicat pe 18 iulie, ci mai târziu, România fiind în acel moment în campanie electorală.

Raportul MCV (Mecanism de Verificare şi Cooperare) este publicat anual de Comisia Europeană, care face o analiză şi recomandări privind reforma justiţiei şi combaterea corupţiei.

Victor Ponta a mai precizat că pe 18 iulie, Comisia Europeană va dezbate situaţia din România în cadrul discuţiei de adoptare a amintitului raport. Dacă vor fi de făcut critici, acestea se vor regăsi în raport, a mai explicat el.

Conform premierului român, nu este vorba prin urmare despre o discuţie adiacentă, în care să se dezbată existenţa statului de drept în România.

Acela va fi momentul în care Comisia va anunţa probabil că va face o analiză a evenimentelor politice din România din aceste ultime două săptămâni, aşa cum i-au cerut-o diferite voci din Parlamentul European.

Comisarul Justiţiei, Viviane Reding, a indicat şi ea miercuri, 11 iulie, fără a da însă detalii, că va exista o discuţie referitoare la România pe 18 iulie.

Preşedintele Parlamentului European, socialistul Martin Schulz a declarat tot miercuri, în prezenţa lui Victor Ponta, că este optimist privind analiza Comisiei Europene, care nu va găsi "nimic în neregulă". Declaraţia a fost susţinută şi de afirmaţiile premierului Ponta, afirmaţii conform cărora Guvernul român va respecta toate deciziile Curţii Constituţionale.

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a reiterat însă înainte de întrevederea cu Ponta faptul că există îngrijorări referitoare la situaţia din România.

Bruxellesul îşi pune întrebări privind independenţa justiţiei şi respectarea statului de drept.