Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Victoria palestinienilor complică ecuaţia păcii

unesco.jpg

Sediul UNESCO. Wikimedia

Palestinienii au înregistrat o victorie diplomatică la UNESCO întrucît au fost primiţi cu statut de membru plin în această organizaţie, una din principalele agenţii ale Organizaţiei Naţiunilor Unite. O victorie cu caracter simbolic pentru palestinieni, dar care riscă să complice şi mai mult ecuaţia păcii în Orientul Apropiat.

Negocierile de pace dintre Israel şi palestinieni sunt de fapt blocate de foarte multă vreme, ceea ce i-a determinat pe palestinieni să caute alte căi în vederea recunoaşterii lor internaţionale ca stat.

Ei au cerut, de exemplu, pe 23 septembrie să fie recunoscuţi ca stat în sînul Organizaţiei Naţiunilor Unite, chiar şi în absenţa unui acord de pace cu Israelul. Această cerere nu are însă nici o şansă să fie acceptată pe data de 11 noiembrie, cînd va fi analizată de Consiliul de Securitate ONU, întrucît Statele Unite au anuntat că vor recurge la dreptul lor de veto pentru a o respinge.

Dat fiind însă că Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) are un alt mecanism de funcţionare si dreptul de veto nu figurează în scenariu, palestinienii au reuşit la UNESCO ceea ce nu vor reuşi la ONU.

Rezoluţia de primire a Palestinei a fost luni adoptată la Paris, unde se află sediul UNESCO, cu 107 voturi pentru, printre care cel al Franţei, cu 52 de abţineri, printre care cea a României, şi 14 voturi împotrivă.

Votînd la UNESCO în favoarea Palestinei, după o perioadă de ezitări, Franţa declară prin purtătorul de cuvînt al ministerului de externe că îşi "asumă responsabilitătile" acestei decizii. "Da, Palestina are dreptul de adeveni membru al UNESCO, adică al acestei organizatii a cărei vocatie este de a actiona în favoarea generalizării unei culturi a păcii în sînul comunitătii internationale" spune ministrul de externe francez.

Reacţii

Este un moment istoric prin care Palestinei i se acordă nişte drepturi a declarat ministrul de externe al Autorităţii Palestiniene, Riyad al-Maliki, imediat după vot. Israelul însă a declarat că admiterea Palestinei în această agentie a Naţiunilor Unite nu va schimba cu nimic situaţia de pe teren, dar va îndepărta şi mai mult perspectiva unui acord de pace.

Israelul mai denunţă "această manevră unilaterală palestiniană" şi respinge decizia Adunării Generale a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiintă si Cultură. Ambasadorul Israelului pe lîngă UNESCO a mai spus: "acest vot este o tragedie pentru UNESCO, întrucît nu există un stat palestinian nu trebuia primită Palestina în această organizatie", ceea ce se întîmplă ţine de "science-fiction" a mai spus el.

În culise, în ultimul timp, au avut loc multe manevre destinate să-i convingă pe palestinieni să-şi retragă candidatura de membru cu drepturi depline la UNESCO. Europeni şi americani i-au avertizat pe palestinieni că urgenţa este deblocarea procesului de pace şi reluarea negocierilor cu Israelul. Această adeziune este "prematură" şi "contra-productivă" a spus chiar luni, înainte de vot, sub-secretarul american însărcinat cu educaţia, Martha Kanter.

SUA taie fondurile

Washingtonul a avertizat în mod clar că va suspenda contribuţia  financiară la UNESCO dacă Palestina este acceptată ca stat membru. Această suspendare nu ţine însă de vreo reacţie spontană a lui Barak Obama, ci emană din chiar legislaţia americană.

La începutul anilor 90 Statele Unite s-au dotat cu două legi prin care sunt interzise finanţarea unei agenţii specializate a Naţiunilor Unite care acceptă Palestina ca stat membru cu atribuţii depline, în absenţa unui acord cu Israelul.

Directoarea generală a UNESCO, doamna Irina Bokova, şi-a arătat luni nelinistea în legătură cu consecintele unei suspendări a sumelor furnizate de americani în favoarea acestei agenţii. Sume importante, ele constituie de fapt 22 la sută din bugetul UNESCO. Contributia pe 2011 a Washingtonului la fondul UNESCO a fost de 70 de milioane de dolari.

Fără banii americani multe programe vor trebui deci sistate sau limitate. Cu aceşti bani UNESCO se implică în programe de alfabetizare a fetelor în diverse ţări musulmane, de exemplu, sau tipăreşte manuale pentru ţările lumii a treia în care sunt incluse referinte la drepturile omului.

Ar fi fără îndoială nedrept ca unele dintre aceste programe să sufere din cauza suspendării fondurilor. Doamna Bokova speră încă să fie găsite unele soluţii şi consideră că americanii au căzut de fapt în "capcana" legilor adoptate în anii 90.

Relaţiile americanilor cu UNESCO n-au fost însă nicidoată simple, iar timp de 20 de ani, între 1984 si 2003, ei au boicotat această agentie căreia i-au reprosat atît proasta gestiune cît si o anumită ideologie dominantă emanată din tările lumii a treia, deci oarecum anti-americană.

Risc de diviziuni

În acest moment există riscul unor diviziuni şi mai mari în sînul comunităţii internaţionale pe fondul dosarului israelo-palestinian. Acest conflict a înveninat deja relatiile lumii arabe cu occidentul si le-a oferit nenumărate ocazii extremistilor musulmani de a prospera şi de a actiona. "Primăvara arabă" ar fi trebuit, în mod normal, să fie o ocazie inversă, de declansare a energiilor în directia păcii.

În mod paradoxal, însă, dimpotrivă, Israelul s-a văzut si mai izolat în regiune după căderea unor dictatori cu care se acomodase, cum a fost cazul cu presedintele egiptean Hosni Mubarak. Se stia deja că problema israelo-palestiniană este foarte complicată. După evenimentul de astăzi noi complicatii si incertitudini apar la orizont.

Matei Vişniec: Victorie a palestinienilor care complică ecuaţia păcii