
Politică
Victoria separatiştilor din Quebec, îndoliată de un atentat
victoria-separatistilor-quebec-indoliata-atentat.jpg

Poliţia din Montreal a anunţat că atentatul, putem să îi spunem atentat, a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri, către miezul nopţii conform fusului orar canadian şi la 7 dimineaţa ora României. "Incident la Metropolis: o persoană a decedat", anunţa Poliţia pe Twitter. Marţi seara, discursul de victorie pe care îl ţinea premierul ales al provinciei canadiene Quebec, Pauline Marois, a fost întrerupt de panica stârnită după ce un bărbat a început să tragă. Gărzile de corp au evacuat-o imediat de pe podium pe Pauline Marois. Însă o persoană a murit, iar alta, care a fost şi ea atinsă de gloanţe este în stare gravă.
Cum a procedat atacatorul?
Bărbatul, în vârstă de circa 50 de ani, a reuşit să intre cu forţa în incinta Metropolis, sala de concert unde se ţinea reuniunea electorală. Acolo, a început să tragă. Ulterior, a reuşit şi să iasă din incintă şi să declanşeze un incendiu în spatele sălii. Apoi, a luat-o la fugă, dar a fost prins poliţişti şi arestat. Asupra sa au fost găsite două arme, potrivit corespondentului Le Figaro. În momentul arestării, bărbatul a strigat în franceză, dar cu un puternic accent englezesc "Englezii se trezesc". O asemenea dramă este destul de puţin obişnuită în regiunea Quebec, o zonă mai degrabă liniştită.
Ce legătură are incidentul cu noile evoluţii politice din Quebec?
Atentatul a avut loc la câteva ore după anunţul victoriei separatiştilor în provincia Quebec. Cea care va fi premier, Pauline Marois, a promis concetăţenilor săi că va milita pentru realizarea unei dorinţe mai vechi a unei părţi a canadienilor: obţinerea independenţei Quebecului. Pauline Marois, care a scăpat teafără, a revenit de altfel pe podium la câteva minute după incident, pentru a calma publicul. Nu a pomenit nimic despre cele întâmplate şi şi-a terminat rapid discursul de victorie. Le-a cerut apoi celor două mii de oameni din sală să evacuze incinta. Ceea ce s-a şi întâmplat, fără panică.
Atacatorul a deschis focul exact când Marois, vorbind în engleză, lucru rar, le promitea anglofonilor din Quebec că drepturile lor vor fi protejate. Unii membri ai comunităţii anglofone din Quebec se tem că preluarea puterii de către separatişti ar putea avea consecinţe negative asupra statutului lor. Dacă Poliţia va confirma că autorul este un anglofon, incidentul va duce aproape sigur la creşterea tensiunilor între cele două comunităţi.
Ce ne indică victoria separatiştilor din Quebec?
Quebecul, spre care se îndreaptă şi o mulţime de români, datorită politicii de imigraţie mai flexibile, are de mai mulţi ani intenţii secesioniste. Este ceea ce se întâmplă şi în Scoţia, care va organiza anul viitor un referendum privind independenţa, dar şi în provincia spaniolă Catalonia. Tocmai în acest scop, obţinerea independenţei, acest partid suveranist condus de Pauline Marois, a promis că nu va forma decât un Guvern minoritar.
Electoratul a fost extrem de divizat la scrutinul legislativ de marţi, iar voturile nu sunt suficiente pentru formarea unui Guvern majoritar. Partidul din Quebec, secesioniştii cu alte cuvinte, au obţinut 32%, Partidul Liberal al lui Jean Charest, 31%, Coaliţia pentru Viitorul Quebecului, 27%. Nu se ştie aşadar în ce măsură viitorul premier, Pauline Marois va reuşi să îşi respecte promisiunea, în condiţiile în care dispune în noul Parlament de 56 de deputaţi şi eventual susţinerea a încă doi de la o formaţiune mai mică, respectiv Quebecul Solidar. Ar însemna cel mult 58 de deputaţi favorabili în condiţiile în care pentru majoritate, e nevoie de sprijinul a 63 de parlamentari. Opoziţia liberală, care dispune de 48 de mandate, plus sprijinul celor 19 ai Coaliţiei pentru Viitorul Quebecului ar putea răsturna noul Guvern la o eventuală moţiune de cenzură. În plus, sondajele arată că cei aproximativ opt milioane de locuitori ai Quebecului au un apetit destul de scăzut pentru un referendum privind independenţa. Scrutinurile din 1980 şi 1995 pe această temă au fost respinse.