Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Victoria stângii în Norvegia

stoltenberg-200-20090915110326.jpg

Premierul câştigător Jens Stoltenberg (Foto : Heiko Junge/Reuters)

Coaliţia de stânga, condusă de premierul câştigător Jens Stoltenberg, aflat la putere din 2005, îşi păstrează majoritatea în Parlament. Potrivit rezultatelor comunicate după numărarea a 99,9% din voturi, Alianţa care îi regrupează pe socialişti, reprezentanţii Partidului Muncitoresc şi pe centrişti a câştigat 86 de locuri din totalul de 169. Dreapta şi populiştii au obţinut 83 de locuri.

Coaliţia de stânga, condusă de premierul câştigător Jens Stoltenberg, aflat la putere din 2005, îşi păstrează majoritatea în Parlament. Potrivit rezultatelor comunicate după numărarea a 99,9% din voturi, Alianţa care îi regrupează pe socialişti, reprezentanţii Partidului Muncitoresc şi pe centrişti a câştigat 86 de locuri din totalul de 169. Dreapta şi populiştii au obţinut 83 de locuri. O diferenţă mică şi un scor la limită pentru majoritate. Aşadar, fără alternanţă într-o ţară care are obiceiul să îşi schimbe culoarea politică la fiecare scrutin legislativ.

Norvegienii aveau obiceiul să aducă un nou Guvern la fiecare scrutin. Şi asta pentru a sancţiona modul în care a fost gestionat fondul de pensii creat în 1996 sau cel privind administrarea veniturilor din petrol.

În această perioadă de criză economică şi socială, o majoritate a partidului muncitoresc şi a aliaţilor socialişti şi centrişti a fost aleasă de către electorat, care pare a fi dorit de data aceasta o continuitate.

Guvernul actual se angajează să întărească statul şi să apere locurile de muncă. Premierul, Jens Stoltenberg, estimează că un sector public puternic, în mod special în ceea ce priveşte bătrânii, educaţia şi transporturile, întăreşte economia şi contribuie la gestionarea resurselor naturale.

Un discurs contra curentului din ţările europene vecine. De altfel, Norvegia păstrează o diferenţă constantă faţă de ţările Uniunii Europene, având cea mai scăzută rată a somajului. Rezultatul obţinut din resursele petroliere, estimat astăzi la 277 miliarde de euro face însă posibil acest succes solitar în Europa.