Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Victorie controversată a lui Alexandr Lukaşenko

belarus-reuters-vasily-fedosenko-proteste-strada-19-decembrie-2010.png

Proteste de stradă, la Minsk (Foto : Reuters / Vasily Fedosenko)

639 de persoane au fost arestate luni seara în Belarus pentru că au participat, duminică, la Minsk la manifestaţia opoziţiei. Anunţul a fost făcut chiar de preşedintele reales Alexandr Lukaşenko. Preşedintele în exerciţiu a fost reales cu aproape 80% din voturi.

Poliţia a intervenit violent în Piaţa Independenţei din capitala Belarusului, lovindu-i pe manifestanţi, reţinându-i sau obligându-i să se retragă.

Forţele de ordine, echipate cu bastoane şi scuturi i-au împiedicat duminică seară pe manifestanţi să pătrundă în clădirea unde se află Parlamentul, Guvernul şi Comisia Electorală.

Opoziţia le-a cerut sâmbătă simpatizanţilor să participe la o manifestaţie organizată duminică seară, pentru a denunţa fraudarea scrutinului prezidenţial.

Preşedintele în funcţie, Aleksandr Lukaşenko a câştigat detaşat alegerile, cu un scor zdrobitor de aproape 80%, potrivit rezultatelor oficiale publicate luni, 20 decembrie. Primii doi candidaţi din partea Opoziţiei au obţinut numai câte circa şase procente din voturi.

Un candidat la acest scrutin a fost şi el lovit de forţele de ordine. Vitali Rimaşevskîi, în vârstă de 35 de ani a fost internat în spital, după ce a fost rănit la cap în timpul intervenţiei forţelor de ordine, au declarat surse din cadrul Opoziţiei.

Printre cele peste 600 de persoane arestate se află şi şapte candidaţi ai opoziţiei. "Sunt acolo 639 de persoane", a declarat Lukaşenko, vorbind despre centrele de detenţie de la Minsk. "Eşti vinovat, răspunzi pentru actele tale" a concluzionat Lukaşenko într-o conferinţă de presă.

O jurnalistă a Agenţiei France Presse a fost reţinută în noaptea de duminică spre luni, de forţele de ordine. Ea a declarat prin telefon că a fost reţinută şi că este menţinută în detenţie de mai multe ore.

Aleksandr Lukaşenko este privit ca "ultimul dictator al Europei". El a fost ales în 1994, în urma primelor alegeri organizate după declararea independenţei Belarusului. Lukaşenko a fost reales în 2001 şi în 2006, după scrutinuri marcate de nereguli şi urmate de măsuri represive împotriva Opoziţiei.

 
Trimisul special RFI şi TVR la Minsk, Liviu Iurea în dialog cu Anca Năstase