Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Victorie diplomatică a palestinienilor la UNESCO

victorie-diplomatica-palestinienilor-unesco.jpg

Palestinienii primesc un sprijin preţios din partea UNESCO.

Palestinienii au obţinut prima victorie diplomatică în procesul de recunoaștere internațională a statului: UNESCO, organism specializat ONU cu sediul la Paris, a recomandat comunității internaționale să sprijine Palestina, pentru a deveni membră cu drepturi depline a Organizației Națiunilor Unite.

Consiliul executiv al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a aprobat această recomandare cu o majoritate zdrobitoare: 40 de voturi din 58.

Statele Unite, care au votat împotrivă au denunțat un vot "confuz și inexplicabil". Recomandarea inițiată de grupul țărilor arabe va fi supusă la sfârșitul lunii conferinței generale a UNESCO.

Aderarea Palestinei la UNESCO este distinctă față de cea de la ONU. Ea va permite Palestinei să înscrie pe lista patrimoniului mondial al umanității siturile istorice din teritorii ocupate de Israel.

România, Statele Unite, Germania şi Letonia au votat împotriva recomandării de a atribui Palestinei statutul de stat cu drepturi depline al  UNESCO.