Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Victorie fără emoţii pentru Anibal Cavaco Silva

silva-anibal-cavaco-presedintele-portugaliei-reuters-jose-manuel-ribeiro.jpg

Preşedintele Portugaliei, Anibal Cavaco Silva, reales în fruntea ţării (Foto : Reuters / Jose Manuel Ribeiro)

Preşedintele portughez, Anibal Cavaco Silva a fost reales din primul tur al alegerilor prezidenţiale. El a obţinut peste 55% din voturi, în faţa poetului socialist Manuel Alegre, care a obţinut 19 procente, potrivit rezultatelor oficiale parţiale.

Anibal Cavaco Silva, în vârstă de 71 de ani i-a convins pe compatrioţi să-l aleagă încă o dată în fruntea statului. Acest scrutin, marcat de un absenteism record a fost total eclipsat de criza economică din Portugalia, cu atât mai mult cu cât funcţia de preşedinte este mai mult onorifică.

Criza a fost într-un fel şi argumentul cel mai puternic al preşedintelui Anibal Cavaco Silva, favoritul sondajelor, economist de profesie şi care n-a ezitat să le spună alegătorilor : optaţi pentru mine, întrucât eu am experienţă.

Portughezii, chiar dacă s-au arătat deschişi la acest argument rămân totuşi cu moralul extrem de scăzut şi mai ales rămân confruntaţi cu problemele zilnice, în contextul în care în ultimele 12 luni, Guvernul de la Lisabona a fost obligat să recurgă la trei planuri de austeritate.

Toată campania electorală a fost caracterizată de apatie, iar discursurile uneori înflăcărate şi mobilizatoare ale principalilor candidaţi nu au reuşit să trezească un mare entuziasm popular şi să stimuleze nivelul dezbaterilor.

Peste 50% dintre portughezi consideră că trăiau mai bine înainte de intrarea ţării lor în Uniunea Europeană - iată ce rezultă din sondajele realizate în contextul campaniei electorale. În plus, 53 de procente sunt de părere că situaţia se va agrava în viitorii zece ani. Pentru 81% din populaţie, şomajul este principala problemă a ţării, pe locul al doilea situându-se asistenţa medicală, iar pe locul trei, datoriile excesive ale portughezilor. În sfârşit, 78% dintre portughezi consideră că ţara lor se află "pe o cale greşită".

Anul acesta, Portugalia, confruntată cu o enormă datorie publică are de achitat scadenţe în valoare de peste 26 de miliarde de euro, în timp ce previziunile în ceea ce priveşte ritmul creşterii economice sunt extrem de firave : doar 0,2%.