Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Victorie istorică a dreptei în Ungaria

orban-viktor-poza-reuters-aplauda-bucuros-20100426121428-20101004201345.jpg

Liderul FIDESZ, Viktor Orban, bucuros după ce formaţiunea sa a obţinut un succes istoric la alegerile locale (Foto : Reuters)

Premierul Viktor Orbán a calificat drept istorică victoria dreptei la alegerile locale de duminică. Într-adevăr, partidul Fidesz, care deţine deja o majoritate de două treimi în Parlament, şi-a extins dominaţia şi la nivelul puterii locale, transmite corespondentul RFI la Budapesta, László Bihari, Budapesta.

Partidul Fidesz , care deţine deja o majoritate de două treimi în Parlament, şi-a extins dominaţia şi la nivelul puterii locale, cucerind majoritatea în toate consilile judeţene, în toate oraşele cu statut de judeţ, cu excepţia Seghedinului şi în majoritatea oraşelor mici şi a comunelor.

Pentru prima oară din 1990 Budapesta va fi condusă de un conservator, István Tarlós şi în consiliul municipal al capitalei dreapta şi-a adjudecat de asemenea majoritatea.

Stânga, reprezentată de Partidul Socialist se pare că şi-a putut stopa degringolada, pierderea dramatică a electoratului în urma politicii de austeritate dictată de severele deficite bugetare , dar şi din cauza numeroaselor cazuri de corupţie şi abuz de putere din ultimii ani, unele din ele fiind deja cercetate de procuratură şi judecate de tribunale.

Ascensiunea ce părea de neoprit a extremei-drepte, întruchipată de partidul Jobbik se pare că a luat sfârşit, cu excepţia judeţelor din nord-estul ţării, cu un şomaj de 20 şi o importantă populaţie romă. Partidul ecologist LMP, neavând o acoperire organizaţională naţională nu a obţinut un rezultat semnificativ decât la Budapesta, cu un scor de 9%.

Dreapta conservatoare a devenit, deci, atotputernică în Ungaria, atât pe plan naţional, cât şi local, deschizând perspective nebănuite pentru realizarea viziunilor, în multe privinţe inedite, ale liderului ei carismatic, Viktor Orbán. Orbán consideră că politica hiperliberală de până acum a dus la ruina economică şi criza morală a societăţii ungare, propovăduind creşterea rolului statului în dirijarea economiei şi societăţii.

Preferinţa aproape exclusivă acordată capitalului străin, mai ales multinaţionalelor trebuie să fie substituită de sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii autohtone, mari creatoare potenţiale de locuri de muncă. Supraprofitul trebuie taxat, şi impozitul bancar – cel mai mare în Europa – nu este decât un prim pas.

Viktor Orbán consideră că populaţia nu mai poate face sacrificii de ordin material, de aceea, banii trebuie luaţi de acolo unde ei sunt, adică de la bănci şi multinaţionale, dar şi din eradicarea corupţiei, a clientelismului şi a risipei – toate puse pe seama viciilor guvernelor precedente.

Prima piatră de încercare a noii politici va fi bugetul pe anul viitor, ale cărui cifre înainte de alegeri Orbán nu le-a dezvăluit opiniei publice, cu excepţia uneia singure: deficitul bugetar de 3%.

Ambiţiosul Orbán, în ciuda majorităţii sale zdrobitoare, nu va avea o sarcină facilă.

 
Corespondentul RFI la Budapesta, László Bihari