Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Victorie de moral pentru România în dosarul Schengen

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Mică victorie în dosarul Schengen : Franţa şi-a ridicat vineri, 28 ianuarie, rezerva de examinare a raportului SIS II pentru România, raport care a fost adoptat  la Bruxelles.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

România îşi termină astfel examenul tehnic pentru integrarea sa în Spaţiul Schengen. Bulgaria mai are însă de lucru. Germania, Portugalia şi Slovenia au rezerve asupra raportului SIS privind Bulgaria, fiindcă aceasta a autorizat accesul  la Sistemul de Informaţie Schegen şi poliţiei militare, ceea ce nu se întâmplă de partea română.

Parlamentul European aşteaptă până luni, 31 ianuarie, ca toate rapoartele de evaluare Schengen despre România şi Bulgaria să fie desecretizate, pentru ca deputaţii să îşi dea un aviz consultativ la jumătatea lunii februarie.

Potrivit unor surse europene, e vorba de "consultarea acestor rapoarte în forma lor secretă, într-o cameră securizată a Parlamentului European, unde au acces la documente doar deputaţii europeni din Comisia de Libertăţi Civile".

Acest aviz al Parlamentului European va arăta că România este gata de aderare la Spaţiul Schegen, dar că acesta nu este şi cazul Bulgariei.

Termenul prevăzut însă pentru aderare, martie 2011 este oricum pierdut, cel puţin teoretic. Miniştrii de Interne ai UE ar fi trebuit să decidă aceasta în 24 februarie, la Bruxelles, dar poziţia politică a Franţei şi a Germaniei, precum şi pregătirea insuficientă a graniţei terestre bulgaro-turce pun sub semnul întrebării acest termen.