Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Victorie pentru protejata lui Lula da Silva, în Brazilia

rousseff-dilma-poza-reuters-candidata-prezidentialele-brazilia-2010-20101004083931.jpg

Dilma Rousseff, victorie în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Brazilia (Foto : Reuters).

Victorie pentru liderul partidului de guvernare din Brazilia, Dilma Rousseff, la alegerile prezidenţiale de duminică, 3 octombrie. Ea a primit majoritatea voturilor, însă nu suficient pentru a învinge din prima rundă. Dacă reuşeşte să câştige alegerile, Dilma Rouseff ar fi prima femeie preşedinte a Braziliei.

Victorie pentru liderul partidului de guvernare din Brazilia, Dilma Rousseff, la alegerile prezidenţiale de duminică, 3 octombrie. Ea a primit majoritatea voturilor, însă nu suficient pentru a învinge din prima rundă.

După numărarea a 98% din voturi, Rousseff conducea cursa cu aproape 47% din voturi. În turul doi al alegerilor prezidenţiale, candidata susţinută de preşedintele Lula da Silva va concura cu Jose Serra, fostul primar din Sao Paulo. Dacă reuşeşte să câştige alegerile, Dilma Rouseff ar fi prima femeie preşedinte a Braziliei.

Aproape 136 de milioane de brazilieni au fost chemaţi duminică, 3 octombrie, la primul tur al alegerilor prezidenţiale. După cum era de aşteptat, favorita scrutinului a fost Dilma Rousseff, candidata susţinută de preşedintele popular, Luiz Inacio Lula da Silva.

Preşedintele a cărui popularitate atinge 85% a făcut campanie intens în favoarea lui Dilma, o fostă membră a gherilei, încarcerată timp de aproape trei ani şi torturată în perioada dictaturii (1965-1984).

Ea a promis "continuitate" şi că va urma o politică ce a permis deja ţării să devină a opta economie din lume şi să scoată milioane de brazilieni din sărăcie.

Printre provocările cu care se va confrunta se numără violenţele, o prioritate înaintea Cupei Mondiale din 2014 şi a Jocurilor Olimpice din 2016, dar şi corupţia, ameliorarea educaţiei şi sănătăţii, investiţiile în infrastructură şi reforme mult timp amânate, precum cea a sistemului pensiilor şi a sistemului fiscal.

Brazilienii au mai ales pe lângă preşedinte, guvernatorii şi deputaţii celor 27 de state federale, precum şi membrii Adunării Naţionale şi două treimi din Senat.

Preşedintele ales îşi va prelua funcţia la 1 ianuarie 2011, pentru un mandat de patru ani, care poate fi reînnoit o singură dată. Constituţia îi interzice lui Lula da Silva să candideze pentru un al treilea mandat consecutiv.

Dragoş Ghiţulete, despre alegerile prezidenţiale din Brazilia.