Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Videanu: E un dezastru total în ministere, toată lumea face campanie agresivă pentru referendum!

videanu-e-dezastru-total-ministere-toata-lumea-face-campanie-agresiva-referendum.jpg

Referendumul pentru demiterea sau reconfirmarea lui Traian Băsescu are loc duminică, 29 iulie.

PDL nu are nici un candidat pentru eventuale alegeri prezidenţiale anticipate şi nu are nici o strategie post-referendum, pentru că poporul nu va valida demersul USL. O spune la RFI democrat-liberalul Adriean Videanu. El mai afirmă că nimeni nu mai stă în momentul de faţă prin ministere şi că toată lumea face campanie pentru referendum.

Adriean Videanu speră ca populaţia să nu se prezinte la referendumul din 29 iulie: "Aşteptarea mea pentru data de 29 este ca populaţia să nu valideze o tentativă de lovitură de stat. Spun acest lucru grav de altfel şi prin prisma acelui acord semnat de domnul Ponta, domnul Chiţoiu şi domnul Dan Constantin, cu aşa-numita structură Consiliul Naţional al Societăţii Civile, care prevedea un atac fără precedent la adresa instituţiilor statului, Curtea Constituţională, ANI, DNA (...). Acest lucru demonstrează fără echivoc tentativa efectiv de lovitură de stat la adresa unor instituţii fundamentale ale statului român".

 

"Dezastrul" din ministere

 

În opinia lui Adriean Videanu, "cel mai important lucru care trebuie făcut indiferent de rezultatul referendumului este reconstrucţia încrederii în economia românească şi în România. (...) Practic, în momentul de faţă, Guvernul Ponta nu se ocupă decât de campanie. Mergeţi puţin prin ministere, să vedeţi ce se întâmplă acolo. O să vedeţi că nimeni nu este în momentul de faţă în minister. La nivelul Ministerului Economiei, de mai bine de trei săptămâni nu se mai primesc cereri de rambursare pe fondurile europene. Este un dezastru total în momentul de faţă! Nimeni nu se ocupă de guvernarea României, toată lumea se ocupă de această campanie politică fără precedent din punctul de vedere al agresivităţii".

Întrebat câtă legitimitate ar mai avea Traian Băsescu, dacă ar reveni la Cotroceni în urma invalidării referendumului, dar cu milioane de voturi împotriva sa, Adriean Videanu a răspuns: "Legitimitatea şefului statului rezidă în procesul de alegeri. Dânsul a fost ales cu o majoritate a românilor în 2009 şi trebuie să facem diferenţa între un proces de alegeri şi un proces de referendum. Un proces de referendum este o măsură sancţionatorie, pe care au iniţiat-o 256 de parlamentari. Nu este un proces de alegeri, este o sancţiune. Dacă populaţia nu vine la vot, înseamnă că ei sancţionează demersul celor 256, care efectiv îi invită pe români să le valideze demersul. Dacă vor veni majoritatea românilor, atunci vom respecta decizia lor".

 

PDL nu are nici o strategie post-referendum

 

Întrebat dacă PDL are un potenţial candidat pentru eventuale alegeri prezidenţiale anticipate, democrat-liberalul a răspuns: "Nu, pentru că noi nu credem că poporul va valida acest demers, motiv pentru care n-am făcut nici un fel de demers şi nici un fel de strategie ulterioară. Românii s-au lămurit, inclusiv cu ceea ce s-a întâmplat în această perioadă, legat de diferenţa uriaşă între ceea ce li s-a promis şi ceea ce s-a întâmplat. În mai puţin de două luni de zile, adevăraţii lideri ai USL-ului şi-au devoalat adevăratele intenţii".

Întrebat dacă fostul premier, Mihai Răzvan Ungureanu, este un potenţial candidat al PDL la Preşedinţia României, Adriean Videanu a replicat: "Mihai Răzvan Ungureanu din punctul meu de vedere este un om politic cu potenţial şi oricând îşi poate avea locul în orice structură, fie ca şi candidat, fie ca şi reprezentant în Executiv".

 
Adriean Videanu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu