Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Alain Juppé la RFI: Atitudinea Iranului este inacceptabilă

alain-juppe-rfi-atitudinea-iranului-este-inacceptabila.jpg

Ministrul francez de Externe, Alain Juppé (Foto: RFI)

"Suntem decişi să reacţionăm", spune ministrul francez de Externe, Alain Juppé, într-un interviu acordat jurnalistului RFI Frédéric Rivière, după ce un raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a arătat că AIEA are "preocupări serioase" în legătură cu caracterul militar al programului nuclear iranian.

Reporter: Dacă informaţiile din raportul AIEA se confirmă, ce trebuie făcut?

Alain Juppé: Raportul AIEA este foarte detaliat şi copleşitor. Ne arată că în privinţa tehnologiilor care permit fabricarea unei arme nucleare, Iranul îşi continuă activităţile şi refuză să dialogheze transparent cu agenţia. Această situaţie este inacceptabilă, pentru că dacă Teheranul ar deţine arma nucleară, ar fi o încălcare a tuturor rezoluţiilor Consiliului de Securitate şi a Tratatului de non-proliferare. Nu putem accepta această situaţie care ar deveni o ameninţare pentru stabilitate şi pentru pacea în regiune. Deci suntem gata să reacţionăm. În opinia noastră, Consiliul Guvernatorilor AIEA trebuie să condamne explicit conduita Iranului. Cred că se impune şi sesizarea Consiliului de Securitate. În orice caz, Franţa este pregătită să facă un pas mai departe în privinţa sancţiunilor care există deja, dar care trebuie întărite.

 

 

Rep.: Ministrul israelian de Externe vrea sancţiuni "paralizante" pentru Iran. Este aceasta o opţiune?

A.J.: Nu ştiu dacă termenul "paralizant" e cel mai bun, dar trebuie sancţiuni dure, care să împiedice Iranul să continue să-şi procure resurse care-i permit să-şi ducă mai departe activităţile, care, repet, încalcă toate reglementările internaţionale.

 

Rep.: Preşedintele israelian, Shimon Peres, spunea recent că posibilitatea unui atac militar contra Iranului este mai aproape decât o opţiune diplomatică. Dvs. cum vi se pare această analiză?

A.J.: Eu am spus că trebuie întărită presiunea asupra Iranului şi că sancţiunile care sunt acum în vigoare trebuie înăsprite, pentru a evita o ireparabilă operaţiune militară.