Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


VIDEO Coreea de Nord: Îndoctrinare peste generaţii

kim-jong-il-purtat-ultimul-drum-o-masina-americana-lincoln-continental-foto.jpg

Kim Jong Il, purtat pe ultimul drum de o maşină americană - Lincoln Continental. Foto: Reuters

La Phenian s-au derulat miercuri funeraliile lui Kim Jong-Il, fostul lider nord-coreean decedat săptămâna trecută la vârsta de 69 de ani. Cum era previzibil, sute de mii de persoane s-au adunat să asiste la ceremonie sub o ninsoare abundentă. Televiziunea naţională a difuzat imagini de la înmormântare în cursul căreia lideri politici, militari sau simpli civili au venit să aducă un ultim omagiu „tatălui lor”, aşa cum îl numeau pe răposatul dictator. Un ultim adio naţional menit totodată să justifice continuarea dinastiei la putere în această ţară asiatică ruptă de restul lumii.

Vasile Damian:

Ceremonia de miercuri are un sens ideologic evident: acela de a marca trecerea, pasarea ştafetei de la a doua la a treia generaţie de Kim. După Kim Ir-Sen, fondatorul primei dinastii comuniste din lume, după Kim Jong-Il, iată-l deci întronat pe Kim Jong-Un. Conform tradiţiei nord-coreene, succesorul a fost miercuri ultimul care s-a înclinat în faţa trupului neînsufleţit al tatălui său.

Vezi aici mai multe fotografii de la ceremonia de miercuri. Sursa: Reuters

Înainte însă de acest gest simbolic, observatorii au notat cu atenţie cine şi în ce poziţie a stat de-a lungul cortegiului funebru. Responsabili civili şi militari văzuţi în anturajul noului lider nord-coreean vor juca un rol esenţial pentru a-l ajuta la început de drum pe inexperimentatul Kim Jong-Un. În vârstă de nici 30 de ani, fiul cel mic al răposatului Jong-Il nu a ocupat niciun post în ierarhia statului şi se regăseşte în fruntea unei ţări falimentare şi incapabilă să-şi hrănească populaţia.

O populaţie care a fost însă masiv prezentă miercuri de-a lungul celor trei ore de ceremonie derulate sub o ninsoare abundentă. Se vorbeşte de sute de mii de oameni de-a lungul celor 40 de kilometri de drum câţi a parcurs cortegiul funebru pe arterele staliniste ale capitalei nord-coreene. Televiziunea ne-a arătat numeroase scene în care bărbaţi, dar mai ales femei-soldat plângeau dispariţia lui Jong-Il:

Prezentatoarea spune că transmisiunea era în direct, dar nici un observator independent nu a putut să afirme cu certitudine că aşa a fost sau că imaginile nu au fost înregistrate în prealabil. Niciun străin - ziarist sau invitat - nu a putut asista la ceremonie, cu excepţia notabilă a ambasadorului chinez în post la Phenian, reprezentantul singurei ţări aliate cu regimul nord-coreean.

Îndoctrinare peste generaţii şi cultul personalităţii la dimensiuni hiperbolice

Cultul personalităţii în Coreea de Nord a căpătat o dimensiune nemaiîntâlnită pe alte meridiane şi în alte epoci. Acolo, de cum te naşti, auzi vorbindu-se de Kim Ir-Sen şi Kim Jong-Il. Portretele clor doi sunt prezente la intrarea în fiecare clădire, în fiecare birou, în toate vagoanele de metrou sau tren şi chiar şi în fiecare apartament al nord-coreenilor. În librăriile capitalei, mai toate cărţile se rezumă fie la operele complete ale celor doi Kim, fie la biografiile care le-au fost consacrate. În intersecţiile oraselor se ridică statui, portrete sau citate din spusele celor doi lideri. Cu ocazia sărbătorilor naţionale, nord-coreenii vin cu buchete de flori, iar de ziua celor doi, fiecare copil nord-coreean primeşte cadouri, bomboane şi haine noi. E greu pentru un copil să nu se bucure în aceste condiţii... De la şcoala primară şi până la facultate, cel mai important curs este cel de istorie a revoluţiei celor doi Kim. În pieptul fiecărui nord-coreean este agăţată încă de la vârsta de 12 ani o insignă cu efigia liderilor ţării. A o pierde poate fi considerat un act criminal cu consecinţe grave asupra întregii tale cariere.

Cultul personalităţii, iniţiat de Kim Ir-Sen, a fost dus la extrem de fiul său, Kim Jong-Il. Numai aşa se explică longevitatea excepţională a acestui regim represiv care a supravieţuit, să nu uităm, căderii tututor omologilor săi din restul lumii, dar şi unei foamete care ar fi ucis un milion de persoane din cele 24 câte numără ţara asiatică.

În ciuda aparenţelor, specialişti în analiza Coreei de Nord afirmă că regimul de acolo nu este unul comunist, ci mai degrabă unul cu ideologie fascistă din anii 30, influenţa cea mai mare venind de la modelul rasist al Japoniei imperiale. Orice ar fi, moştenirea se anunţă grea pentru tânărul Kim Jong-Un, iar ajutorul anturajului său va fi decisiv pentru a perpetua dinastia „muntelui Paekdu”, după numele locului de naştere mitic al naţiei coreene.

Vasile Damian: Cultul personalităţii în Coreea de Nord, la a treia generaţie