Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Valeriu Zgonea pledează pentru un parteneriat economic cu Rusia

valeriu-zgonea-pledeaza-parteneriat-economic-rusia.jpg

Valeriu Zgonea ar vrea un parteneriat comercial între România şi Rusia.

"Un parteneriat şi o deschidere a pieţei Rusiei la produsele româneşti, plecând de la produsele agricole şi terminând cu produsele din industria petro-chimică ar fi important". Declaraţia a fost făcută la RFI de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea (PSD).

În opinia lui Valeriu Zgonea, România are nevoie şi de parteneri comerciali din afara Uniunii Europene: "Eu cred că toată lumea ştie că şi eu şi premierul Victor Ponta şi majoritatea celor din Guvernul României suntem susţinători ai UE şi ai parteneriatului strategic special, dacă vreţi, mai mult decât strategic cu Statele Unite ale Americii. Dar eu sunt preocupat şi trebuie să privesc în acelaşi echilibru, în balanţă şi investitori importanţi din afara spectrului acesta pe care noi îl vedem, NATO şi Uniunea Europeană. Şi uitaţi-vă numai la Rusia, ce parteneriat important are Rusia cu Germania şi ce beneficii a adus economiei germane, care este motorul economiei europene, parteneriatul strategic cu Rusia".

 

 

Zgonea militează pentru un parteneriat comercial cu Rusia: "Noi avem o poziţie influentă în zona Balcanilor, dar şi în flancul sud-estic al Uniunii Europene. Un parteneriat şi o deschidere a pieţei Rusiei la produsele româneşti, plecând de la produsele agricole şi terminând cu produsele din industria petro-chimică ar fi important. Toţi investitorii strategici în această zonă din lume sunt fie indieni, fie ruşi. Nimeni nu-şi permite astăzi să stabilească pe un discurs de agendă internă strategia de politică externă şi de dezvoltare a României".

"Preocuparea mea ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, în mandatul pe care-l am de la preşedintele partidului şi de la Uniunea Social Liberală este să arătăm că Parlamentul României în guvernarea USL este deschis colaborării cu toate statele europene şi non-europene, în interesul României şi în interesul creării locurilor de muncă. Nu avem în acest moment foarte mulţi ofertanţi pentru această industrie strategică a României, vorbim de Oltchim, de Arpechim", precizează preşedintele Camerei Deputaţilor.

"Dacă ne uităm în Marea Britanie, indienii au ocupat toată zona metalurgică, companiile indiene, în IT companiile indiene sunt importante şi sunt binevenite în toată lumea, nimeni nu acuză India, nici Rusia. Cele mai mari cluburi de fotbal din Marea Britanie au investitori strategici ruşi", mai spune Valeriu Zgonea.

 
Valeriu Zgonea, intervievat de Luca Niculescu, despre un parteneriat cu Rusia