Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Viitoarea Constituţie se naşte greu

justitie-statuie-balanta.jpg

Modificarea Constituţiei, un deziderat al actualei Puteri.

Nu sunt şanse să se modifice Constituţia. O spune la RFI vice-preşedintele PDL, Cezar Preda. El declară că nu există consens pentru revizuirea legii fundamentale. Modificarea Constituţiei este un obiectiv al actualei Puteri pentru anul 2011.

Cezar Preda e sceptic : Constituţia nu se va modifica în acest an. "Ştiu că trebuie să se producă, ştiu că avem o obligaţie faţă de ceea ce a decis prin referendum cetăţeanul român, dar sincer vă spun, ca actor în acest spaţiu politic, că nu sunt şanse să se modifice Constituţia. Putem să ne apropiem de dezideratul acesta al reducerii numărului de parlamentari prin lege, nu prin modificarea Constituţiei", explică vice-preşedintele PDL.

El crede că nu sunt şanse pentru modificarea legii fundamentale, pentru că nu există consens politic în acest sens. "Nu sunt şanse, pentru că în general, aceste chestiuni se fac cu o majoritate largă. Modificarea Constituţiei este o chestiune care trebuie să capaciteze foarte mult din spaţiul politic. Or există acum o separare puternică a apelor între noi şi PSD şi PNL şi cu o asemenea ruptură, falie de concepţii, principii şi de abordare politică, este greu să găseşti un consens pentru Constituţie. Constituţia e mai presus de dorinţele acestea politice, atunci când politica este ruptă în două", consideră Cezar Preda.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, 18 ianuarie, că în situaţia în care clasa politică va refuza îndeplinirea obiectivului stabilit prin vot direct, de români, există posibilitatea legislativă de reducere a numărului de parlamentari, prin lege, nu prin Constituţie.

"Nu putem privi la România ca la un stat modern, fără o reformă constituţională, acompaniată de o reformă electorală. Am făcut un pas mic în ceea ce priveşte reforma electorală, introducerea votului uninominal, compensat, până la urmă. Cred că aici este nevoie să adoptăm o soluţie tranşantă : ori vot uninominal într-un singur tur şi câştigătorul, cel cu cel mai mare procentaj devine reprezentantul Colegiului în Parlament ori vot uninominal în două tururi. Mai complicat, mai costisitor poate, mai puţin reprezentativ din punct de vedere al celui mai popular, sau al celui mai dorit dintre candidaţi", a explicat şeful statului.

 
Cezar Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Constituţie