Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Viktor Orban agită din nou spiritele

orban.jpg

REUTERS/Bernadett Szabo/Files

Joi după-amiaza publicul maghiar a asistat la o nouă lovitură de teatru a premierului lor: Viktor Orban a apărut pe Facebook, unde are, de altfel,  peste 135 000 de admiratori, și a perorat solemn că noile condiții ale cuplului FMI-UE publicate anterior de presa obedientă guvernului, sunt contrare intereselor Ungariei și ca atare sunt inacceptabile.

Acestea - în interpretarea premierului - ar fi reducerea pensiilor și a salariilor, majorarea vârstei de pensionare, anularea alocațiilor familiale, majorarea impozitului pe venitul personal, impozit imobiliar, reducerea aparatului de stat și a bugetului autorităților locale, privatizare, desființarea suprataxei aplicate băncilor și recapitalizarea acestora.

Premierul a adăugat: guvernul va elabora în zilele următoare o poziție de negociere alternativă potrivte posibilităților de a mai tolera noi măsuri de austeritate. Reacția pieței a fost necruțătoare: la numai după jumătate de oră de la apariția postului, dobânzile creditelor, bursa de valori și cursul forintului s-au depreciat sever. După buimăceala de la început, în presă au început să apară cele mai diverse comentarii și supoziții.

Cele mai avizate au subliniat că ”lista mortală” a lui Orban este de fapt un fals, FMI din principiu nu exprimă cereri imperative, ci pe baza analizei sale propune linii de acțiune, programul concret – la care consimte  sau nu ulterior -  îl lasă întotdeauna la latitudinea guvernelor. Între-timp, cel mai mare site internet maghiar, ”Index”, a publicat ultima scrisoare a FMI, ținută până acum în secret, care nu conține nici un fel de cereri concrete, iar agenția de presă MTI a făcut cunoscută declarația unui oficial al Consiliului Europei potrivit căreia în documentul comun FMI-UE nu există deloc o seamă întreagă din punctele ”listei mortale” a lui Orban, iar alte propuneri menționate sunt abordate într-un cu totul altfel.

Viktor Orban este clasat de multă vreme în opinia mediatică și politică fiabilă drept un politician ”populist”, un fel Hugo Chavez al Eropei Centrale, pentru a cita o apreciere mai veche a lui Daniel Cohn-Bendit. În acest sens comentatorii spun că asistăm la o nouă stratagemă a premierului – de tipul ”Nu vom fi colonia Bruxelles-ului!” - , stratagemă menită să pregătească opinia publică la un eventual eșec al negocierilor cu cu FMI și UE. Estwe nevoie deci de  crearea unui ”țap ispășitor” în vederea unui nou program de austeritate făcut necesar de deficitele bugetului în curs și celui din 2013.  

Sau, în cazul unui acord, care nici pe departe nu ar fi de radicalitatea închipuită pe Facebook, dar ar implica totuși sacrificii, Viktor Orban s-ar putea din nou erija în ”eroul națiunii”, care prin curaj și bărbăție, a știut să reziste diktatului de la Bruxelles și Washington. Deoarece un nou program de austeritate se impune: finanțarea datoriilor se face la dobânzi importante (7-8%), economia este în recesiune, reformele structurale anemice, iar deschiderea spre Est până acum a fost un fiasco răsunător.

Nici China, nici Arabia Saudită curtate asiduu de Viktor Orban nu sunt dispuse să cumpere obligațiuni de stat ungare, iar ultima speranță, Azerbaidjanul, după scandalul internațional provocat de predarea de către Budapesta a unui criminal condamnat pe viață, a declarat că nu are intenția să acorde un împrumut de stat amicilor săi maghiari, în ciuda negocierilor în acest sens.

 

 
Laszlo Bihari, Budapesta