Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viktor Orban face un pas înapoi în disputa cu Bruxelles-ul

viktor-orban-face-un-pas-inapoi-disputa-bruxelles-ul.jpg

Premierul ungar, Viktor Orban (Foto: Reuters)

Guvernul ungar va abandona fuziunea băncii centrale cu autoritatea de reglementare a pieţelor financiare. Anunţul vine de la premierul Viktor Orban, care a cedat astfel pe o chestiune cheie în disputa cu Bruxelles-ul.

Relaţia tensionată cu Executivul UE a întrerupt de mai multe ori negocierile dintre Ungaria şi FMI-CE privind un nou acord de finanţare externă. Decizia reprezintă primul angajament concret al lui Viktor Orban, după promisiunile pe care le-a făcut joi în Parlamentul European, de a renunţa la proiecte legislative criticate pe plan internaţional, în urma cărora premierul a fost acuzat că încearcă să preia controlul unor instituţii independente importante, precum banca centrală, transmite Reuters.

Forintul s-a apreciat cu aproximativ 1% miercuri şi joi, iar costurile de finanţare ale Ungariei au scăzut puternic, datorită speranţelor că Guvernul este pregătit să ajungă la un compromis pentru a obţine un acord de finanţare cu FMI şi CE.

Analiştii sunt însă îngrijoraţi că Viktor Orban ar putea totuşi să nu respecte până la capăt aceste promisiuni, din moment ce strategia sa politică internă se bazează pe ideea unei Ungarii independente, care nu cedează la presiunile externe, venite din partea unor instituţii precum FMI.

Premierul a afirmat că se aşteaptă să încheie în următoarele zile un acord politic cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, privind legislaţia controversată. El a adăugat că ar fi fost în beneficiul Ungariei să fi avut "ieri" un acord "de siguranţă" cu FMI şi CE, deşi Guvernul nu intenţionează să acceseze fonduri şi doreşte să continue să se finanţeze din piaţă.

Ungaria a anunţat în noiembrie că vrea să reia colaborarea cu FMI pentru un acord de tip preventiv. Discuţii pregătitoare au avut loc în decembrie, însă au fost întrerupte, când Ungaria a refuzat să ofere creditorilor garanţii în privinţa unor legi.