Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viktor Orban, la Strasbourg, pentru a se apăra sau a ataca?

viktor-orban-strasbourg-se-apara-ataca.jpg

Premierul ungar, Viktor Orban (Foto: Reuters)

Premierul ungar se află miercuri la Strasbourg, într-o tentativă de a împiedica degradarea imaginii sale. Viktor Orban a anunţat că va veni săptămâna viitoare şi la Bruxelles, la Comisia Europeană, care a deschis o procedură de infracţiune împotriva Ungariei.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Parlamentul European este decis să dea o lecţie Ungariei şi de data aceasta grupul PPE, al creştin-democraţilor, nu a putut să împiedice acţiunea.

Socialiştii, ecologiştii şi mai ales liberalii europeni sunt excedaţi de dezinvoltura cu care Viktor Orban ignoră de câţiva ani apelurile UE de a respecta valorile comunitare.

Liberalii vor propune miercuri sancţionarea Ungariei în baza articolului 7 al Tratatului comunitar, care prevede suspendarea drepturilor unui stat ce încalcă în mod grav şi persistent valorile comunitare.

Legea presei, promulgată anul trecut şi acum modificările aduse statutului băncii centrale ungare, ca şi cele privind protecţia datelor personale şi atingerile aduse libertăţii justiţiei sunt de netolerat.

Noul preşedinte al Parlamentului European, socialistul Martin Schulz a declarat că dacă Viktor Orban vrea să vină la Strasbourg pentru a se explica, el nu trebuie împiedicat să o facă.

Pentru Viktor Orban, însă, descinderea la Strasbourg are un cu totul alt sens. "Nu-i permitem stângii internaţionale să acuze Ungaria pe scena mondială prin minciuni şi calomnii nefondate", explica marţi un purtător de cuvânt al Guvernului de la Budapesta.

Între timp, lăsând la o parte retorica politicienilor de la Strasbourg şi Budapesta, Comisia European, mai pragmatică, acordă o lună Ungariei, pentru a modifica legile controversate. Dacă acest lucru nu se întâmplă, Ungaria poate fi trimisă în judecată la Curtea Europeană de Justiţie.

Viktor Orban va veni la Bruxelles în 24 ianuarie, pentru a tranşa şi această problemă.

 
Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre Viktor Orban