
Politică
Vinul moldovenesc, boicotat de ruşi
vin-rose-o-mana-tine-un-pahar-vin-intr-un-restaurant-20100707130129.jpg

Mai multe camioane cu peste 70 de mii de sticle de vin sunt oprite, în prezent, la graniţă. Autorităţile moscovite susţin că vinul moldovenesc ar fi de calitate proastă. Supărarea ruşilor vine, de fapt, după ce preşedintele interimar, Mihai Ghimpu a instituit, printr-un decret, pe 28 iunie, Ziua Ocupaţiei Sovietice, transmite corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu (audio).
Analistul politic Cornel Ciurea spune la RFI că deşi se vorbeşte foarte mult în ultimul timp despre calitatea vinurilor moldoveneşti, este evident că disputa dintre Republica Moldova şi Rusia este eminamente politică : "Se constată o coincidenţă între acţiunile autorităţilor de la Chişinău şi cele de la Moscova. De obicei urmează sancţiuni şi de această dată este vorba de blocajul exporturilor de vinuri".
Potrivit şefului serviciului sanitar rus, Ghenadie Onişcenko, Guvernul moldovean îşi demonstrează incapacitatea totală de a soluţiona problemele din domeniul vinicol. "Vinurile moldoveneşti nu prezintă nici un interes pentru nimeni, gardurile pot fi vopsite cu acestea", spune Onişcenko.
După embargo-ul impus în 2006, calitatea vinului a fost îmbunătăţită, acum însă din nou, acesta este bănuit că ar avea o calitate proastă. "Domnul Filat ar fi bine să se concentreze pe lucruri mai importante pentru Republica Moldova, dar nu pe cele pe care se pare că le rezolvă acum", mai spune Onişcenko. El dă asigurări că declaraţiile lansate nu ar avea tangenţe cu politicul.
Amintim că în martie 2006, autorităţile moscovite au sistat importurile de vinuri moldoveneşti din Republica Moldova, pe motiv că acestea ar fi de o calitate proastă şi ar conţine pesticide şi metale şi ar fi periculoase pentru sănătate. Experţii din domeniu susţin că vinul este principala marfă moldovenească de export, iar piaţa rusă cea mai importantă.
Pentru că nu au putut exporta în Rusia, cele mai multe companii vinicole şi-au găsit pieţe de desfacere în alte aproape 50 de ţări din Europa, dar şi în Statele Unite ale Americii. Exporturile nu au fost precedate însă de inspecţii din partea ţărilor respective, ci s-au efectuat în baza obligaţiilor prevăzute de regulamentele comerţului internaţional.