Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Violenţe post-electorale în Tunisia

O serie de violenţe au izbucnit aseara intr-un oraş din centrul Tunisiei în care a început revoluţia, după ce Comisia Electorală a anunţat rezultatele alegerilor din 23 octombrie.

Peste 2.000 de tineri au atacat sediul partidului islamist Ennahda, învingător în acest scrutin, şi au aruncat cu pietre în forţele de ordine, după anunţul privind invalidarea a şase liste ale lui Hechmi Haamdi, un bogat om de afaceri care a câştigat scrutinul în circumscripţia Sidi Bouzid.

O manifestaţie similară era în curs la Regueb, la circa 50 de kilometri de Sidi Bouzid, iar martorii au povestit că au fost trase focuri de armă împotriva sediului Ennahda din acest oraş. Petiţia populară a lui Hechmi Haamdi, listă total absentă pe teren în timpul alegerilor electorale, a obţinut 19 mandate în Adunarea Constituantă. Ea a fost invalidată în şase circumscripţii, în special la Sidi Bouzid, unde se afla pe primul loc, spre surpriza generală.

Partidul islamist Ennahda a câştigat alegerile din 23 octombrie din Tunisia, cu 41,47 la sută din voturi, la nouă luni de la înlăturarea lui Ben Ali, potrivit rezultatelor finale provizorii anunţate de preşedintele Comisiei Electorale. Partidul islamist tunisian, reprimat dur în timpul fostului regim şi legalizat după revoluţie, îşi face astfel intrarea pe scena politică tunisiană şi va avea influenţă asupra tuturor deciziilor care privesc viitorul ţării.